Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №594 від 14.03.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Енергоаудит

Через тюль холодніше на 15 градусів

Через тюль холодніше на 15 градусів

Більше півмільйона гривень на рік вилітає через двері, вікна, дах лише однієї рівненської школи. Через неправильну організацію роботи, застаріле обладнання котелень, не утеплені стіни та дах, не правильно встановлені вікна - школа №27 втрачає енергозбереження близько на 541,5 тисяч гривень у рік. Про це повідомили працівники ПрАТ “Еско-Рівне”, які представили на останньому виконкомі звіт з енергетичного аудиту Рівненської ЗОШ №27.

Спеціалісти вищезазначеної структури зробили повний аналіз приміщення та визначили фактори, які впливають на втрату приміщенням школи колосальної теплової енергії. Отож, згідно з енергоаудитом “Еско-Рівне”, у рік зайвих коштів на школу №27 витрачається: 262 тисячі - через не утеплення стін, 36 тисяч - через вікна, 138 тисяч - теплові втрати через дах, 16 600 - через підвальні приміщення. Окрім всього вищезазначеного, 9,5 тисяч можна економи в рік на водопостачанні, якщо провести незначну модернізацію водопровідної системи.

Хто б міг подумати, що через закриття тюлем батарей, віддача тепла у школі зменшується на 10-15 градусів! Причому, як заявляють спеціалісти, незважаючи на багатосекційність батарей, які обігрівають заклад, навіть половина з них не гріє.

У цій ситуації постає питання про будівництво для навчального закладу власної котельні.

За словами професіонала з енергетичного менеджменту, працівника ПрАТ “Еско-Рівне” Романа Висоцького, будівництво нової котельні для школи №27 обійдеться близько в 500 тисяч гривень, а переобладнання теплових мереж від котельні на вулиці Жукова до навчального закладу - 400 тисяч гривень. Окупиться ж сама котельня за чотири роки, а якщо усунути всі перелічені недоліки, то окупність в цілому сягатиме шести років.

- Коли ми підрахували, що реконструкція теплових мереж та будівництво нової котельні вартує майже однаково, зрозуміли, що індивідуальне опалення - це найоптимальніший варіант для закладів подібного типу. Окрім того, це унікальний випадок, коли напірні колектора проходять через дві школи -

№ 27 і 26, - зазначає міський голова Рівного Володимир ХОМКО. - Цей аудит глобальний, адже ніхто так детально і скрупульозно до дослідження ще не підходив. Дізнавшись про загальний стан школи, ми проводитимемо роботи у два етапи. Перший - усунення незначних недоліків, які не потребують матеріальних затрат, другий - вирішуватимемо фінансові питання для реалізації всіх пунктів проекту енергетичного збереження. Тим більше, що незабаром у цій школі має з’явитися басейн.

Незважаючи на те, що кожна школа знята з централізованого теплопостачання, погіршує показники завантаженості теплової мережі, котельня на вулиці Жукова не розбалансується, бо опалює весь мікрорайон.

- Безумовно, котельня не залишиться без навантаження, та коли ми переведемо школу на централізоване опалення, показники погіршаться. Нам потрібно просто зробити вибір - чи знову будувати теплотрасу та обігрівати болото, або зводити котельню. Шість років окупності - це досить непоганий показник. ЗОШ №27 ми утеплюватимемо першочергово,

а за нею роботи розпочнемо в ЗОШ №26, - зазначає Володимир Хомко.

Ще однією з причин теплових втрат є силікатна цегла, з якої збудоване приміщення. Її зазвичай використовують у будівництві міжкімнатних і міжквартирних стін. Серед недоліків силікатної цегли варто назвати невисоку термоізоляцію. Крім того, силікатна цегла сильно вбирає вологу, внаслідок чого гірше утримує тепло. Між іншим, з цього матеріалу будується славнозвісна “Золота підкова”.

“Золота підкова” не грітиме?

Люди, які у січні 2009 року вклали власні кошти в будівництво і мали б отримати свої квартири у житловому комплексі “Золота підкова” на розі вулиць Соборна та Корольова у Рівному, навіть не знають, на що йдуть їхні кошти. До цього часу найбільшою проблемою останніх двох років був пошук компанії, яка готова взятися за довгобуд. Було багато компаній, які вивчали цей об’єкт, але зрештою відмовлялися від нього. Зараз з’явилося приватне акціонерне товариство “Рівнебуд”, яке і взялося за цей будинок. Але у всій цій катавасії ніхто навіть не розбирався, з чого будується їхнє житло. І чи придатне для життя воно буде після здачі в експлуатацію. Адже приписів чи заборони будувати саме з силікатної цегли ніде немає, хоча всі компетентні будівельники знають, що будувати з такого матеріалу приміщення не бажано.

Економимо на теплі

За грудень минулого року Рівненська область зекономила на опаленні у школах Дубровиці півмільйона гривень. Вся суть полягає в тому, що місцеве комунальне теплопостачальне підприємство за 5 років відмовиться від газу.

Нині тут встановлюють 3 котли, які працюватимуть на відходах деревини. Водночас, аби мати власну сировину, дубровицькі тепловики засадили на 5 гектарах розсадник енергетичної верби. Вже навесні його площу збільшуватимуть до промислових масштабів, оскільки ця лоза має хорошу тепловіддачу. Відтак, виробництво гігакалорії тепла обходитиметься в 4-5 разів дешевше, ніж із використанням газу. Тож уже за 4 роки він розраховує збирати перший енергетичний врожай на власних полях. З 1 гектара можна одержати до 30 тонн деревини.

Економність опалення місцевою сировиною підтверджують і освітяни Дубровицького району. Завдяки відмові від імпортного енергоресурсу в деяких школах уже за перший місяць опалювального сезону вдалося зекономити півмільйона гривень. Заощаджені гроші спрямували на розвиток освіти.

Сучасні котельні

У загальноосвітній школі-гімназії, що в селі Дермань-2 Здолбунівського району, завершують монтувати сучасну котельню на твердому паливі. Енергоощадні системи теплопостачання змінять застаріле обладнання, яке відпрацювало більше півстоліття. Так, у новій блочній котельні працюватимуть два сучасні котли на твердому паливі.

У Здолбунівському районі модернізують ще одну котельню. Нова система опалення невдовзі запрацює також у Ступнівському НВК “Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів - агротехнічний ліцей”. Для цього з обласного бюджету виділили більше 900 тисяч гривень. У результаті за минулий опалювальний сезон у галузі освіти вдалося заощадити півтора мільйона гривень.

14.03.2013Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 14.03.2013p. 
На головну сторінку