Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №243 від 08.06.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Є проблема

Штамп у паспорті. За чи... проти?

На »узаконений» цивільний шлюб церква накладає табу

Сексуальна революція, яка прийшла із Заходу, повністю змінила наше життя. Те, про що колись говорили пошепки, а то й замовчували, зараз набуло надзвичайної відвертості. Про це говорять, цим займаються. Особливо актуальною стала проблема співіснування у цивільному шлюбі. Маючи багато плюсів, воно має й багато мінусів. Ситуацію досліджував і “РР”.

Найчастіше пропозицію пожити спільно роблять чоловіки. Мовляв, навіщо нам той штамп у паспорті? Ми і так разом і штамп ніякої “погоди” у наших стосунках не зробить. Тим більше, придивимося один до одного, а тоді побачимо, наскільки ми сумісні для того, щоб створити сім’ю. Як зазначає лікар-психоневролог вищої категорії Василь ГАЛЯБАР, чоловіки перші проявляють ініціативу тому, що мають із цього вигоду, тобто можливість своєрідного маніпулювання жінкою та несуть менше відповідальності, аніж в офіційних стосунках. Нерідко такий спосіб шлюбу пропонують і самі жінки. Хоча прекрасній половині більше до душі милий штампик у паспорті...

Однак не всі молоді особи, вступаючи в цивільний шлюб, замислюються над можливими наслідками після “життя на віру” (саме так колись називалося таке поняття, яке ми нині називаємо “цивільним шлюбом”). Щоб не потрапити у халепу, слід пам’ятати найголовніше:

- Закон України вже визнає таке поняття, як цивільний шлюб. Одне із подружжя, котре перебуває в цивільному шлюбі, навіть при його розірванні має право на спільне майно, а також на майно спадкове. Отже, цивільні відносини є, по суті, узаконеними, - наголошує приватний нотаріус Неоніла БЕШТИНАРСЬКА.

Щоб у подальшому не виникало ніяких претензій, за бажанням двох сторін, можна укласти контракт цивільного шлюбу, який засвідчує, що у випадку припинення стосунків має відбуватися певний розподіл майна.

Коли ж у цивільному шлюбі з’являються діти, то, за згодою чоловіка, вони можуть бути зареєстровані на нього. Тоді, у випадку розірвання цивільних стосунків між батьками, діти матимуть право на отримання матеріальної допомоги, тобто аліментів.

Якщо хтось із подружжя, яке перебуває у фактичних стосунках, при розлученні не бажає ділити спільне майно, то тоді постраждалий має повне право звертатися до суду, - зазначила пані Бештинарська.

А як на цивільний шлюб дивиться церква? Однозначно: церква взагалі забороняє невінчаним молодим людям жити в шлюбі:

- Турбуючись про чистоту стосунків між людьми, оберігаючи людину від падіння в гріховну яму, церква, як мати, бажає, щоб люди перебували під благословенням Божим, - зазначає настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці з села Бережки Дубровицького району отець Василь. - Цивільний шлюб ні до чого не зобов’язує двох людей. Християнський же - відкидає таку недосконалість. Чоловік цілковито має полюбити свою дружину, а дружина - чоловіка. В минулому всі культурні народи одружувалися, здійснюючи обряд релігійного освячення. Тоді вважалося неможливим, щоб такий важливий крок у житті людей, як поєднання шлюбом, можна було зробити без Божої волі та благословення. Церква стверджує, що у спільному житті чоловік і жінка стають одним тілом. Поєднання таким таємничим зв’язком підвладне лише Богу.

Отож, подружнє єднання християн не може звершуватися самочинно. Тому, тим, хто бажає укласти шлюб, слід прийти до церкви, де священнослужитель просить Бога, аби Він зіслав на майбутнє життя молодого подружжя Свою благодатну силу.

Тому краще жити у шлюбі церковному і мати надію на Бога, а не на синів людських, - стверджує отець Василь.

08.06.2006Галина СИНЯК



Рівне-Ракурс №10 від 08.06.2006p. 
На головну сторінку