Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №598 від 11.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Депозити

Брошук винен у банкрутстві банку?

Більше 1400 вкладників ПАТ “Західінкомбанку” опинилися у фінансовій пастці. Поклавши свої кошти на депозит, отримати їх назад вони не можуть. Опинившись у безвихідній ситуації, люди прийшли шукати правди під стіни Рівненської обласної ради.

Переважна більшість ошуканих вкладників - це люди похилого віку, які щоденно потребують коштів на лікування.

Одним із позичальників банку виявився і депутат Рівненської облради Ігор Брошук. Вкладники наголошують, що він винен фінансовій установі більш, як 14,5 мільйонів гривень. І коли б кошти були повернуті, на виплату депозитів вистачило б менше, ніж половини цієї суми.

Сам позичальник, а нині голова фракції ВО “Батьківщина” в облраді розповідає, що насправді брав кредит у ПАТ “Західінкомбанк” на розвиток перспективного бізнесу - птахоферми, під її ж заставу, однак в 2009-му підприємство захопили рейдери. Тому жаліється, що нічим допомогти не може, адже сам залишився ні з чим.

- Я сьогодні вийшов до людей, поспілкувався з ними, і ми порозумілися. Ми домовилися про зустріч у самому банку, аби владнати всі питання, - розповідає депутат Рівненської облради Ігор БРОШУК.

Окрім того, з вкладниками поспілкувався і голова облради Юрій Кічатий. Громадяни розповіли йому про наболіле та попросили винести на чергове засідання обласної ради звернення від громадської організації “Депозит” вкладників “Західінкомбанку”.

До порядку денного звернення так і не потрапило, хоча наприкінці сесійного засідання Юрій Кічатий таки озвучив цей документ.

“…Ми звертаємося до вас, щоб привернути увагу обласного представницького корпусу до порушення ПАТ “Західінкомбанк” договірних строків з повернення депозитів та сплати відсотків за вклади. А також просимо відреагувати на факти беззаконня, корупції депутата обласної ради Брошука І.Ю. Так, керівництво рівненської філії ПАТ “Західінкомбанк” потягом понад трьох років не повертає своїм вкладникам розміщених там депозитів, термін дії яких вичерпано. З 2012 року припинено виплату відсотків… Такі дії мотивуються керівництвом філії тим, що значна кількість позичальників банку протягом багатьох років не повертає суми виданих їм кредитів. Борг яких банку лише за 16 фізичними особами області складає біля 26 мільйонів гривень…”

- Хтось направив людей не у те русло. Звичайно, люди обурені. У нас є безліч банківських структур, які видають кредити без документів, під що завгодно. Люди постраждали, але ж вони не запитували у депутатського корпусу, куди їм вкладати гроші? У міру своєї компетенції ми можемо лише їх “пошкодувати”. Решта - це компетенція, першочергово, тих власників і тих контролюючих органів, які не відреагували на банківську кризу. Тому мій колега-депутат, який має своє підприємство, тримає його на плаву, цим самим забезпечуючи робочі місця для людей, до цієї ситуації зовсім не причетний, - наголошує голова облради Юрій КІЧАТИЙ.

Висловили свою позицію щодо неоднозначної ситуації і депутати обласної ради.

- Я звертався до прокурора стосовно питання по “Західінкомбанку”. Це питання стоїть не на рівні Рівного, а на рівні Києва. Тому я пропоную звернутися від депутатського корпусу в прокуратуру, Національний банк, Кабінет Міністрів. Якщо є процедура банкрутства, то держава має нести відповідальність за гарантування вкладів позичальників. Я не розумію до чого тут пан Брошук, проте розумію, що необхідно звернутися до вищих органів по даному питанню і не вводити в оману вкладників, - наголошує депутат облради Михайло КИРИЛЛОВ.

- Наразі зіштовхують лобами якусь банківську конторку, яка з 12 мільйонами гривень збанкрутувала, та депутата. Це не та сума, через яку має банкрутувати банк, - зазначає депутат облради Григорій МІНІЧ.

Отож, де шукати правди у цій ситуації так і невідомо. Та вкладників все ще не полишає надія отримати свої кошти.

11.04.2013Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 11.04.2013p. 
На головну сторінку