Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №598 від 11.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Прихована небезпека

КАЛЬЯНУ

Куріння кальяну останніми роками набуло доволі широкого вжитку серед населення України. Як стверджують медики, це пов’язано із хибним уявленням любителів цього заняття про його нешкідливість у порівнянні із сигаретами.

Ще 2005 року Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попередила, що кальянний дим, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсини, які викликають онкологію легень та інші види раку, а також серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання. При цьому кальян через свої особливості може становити значно більшу небезпеку для здоров’я, аніж тютюн.

Під час куріння кальяну суміш нагрівається за допомогою горіння вугілля, яке кладеться поверх тютюну. Тому курці кальяну (і оточуючі їх люди) вимушені вдихати не лише продукти згорання тютюнової суміші і вугілля, але й чадний газ. Чадний газ (монооксид вуглецю - СО) є токсичною речовиною і навіть у малих дозах викликає головний біль, запаморочення, а у великих - може призвести до смерті. Дослідження показали, що у видиху курців сигарет вміст СО в середньому в 10 разів вище, ніж у видиху не курців, а у видиху курців кальяну він у кілька разів вищий, ніж у видиху курців сигарет. Проте й відносно невеликі дози СО мають багато негативних ефектів. Приміром, через зумовлену чадним газом гіпоксію погіршуються навички управління автомобілем і тому споживачі кальяну мають на 33% вищий ризик потрапляння у ДТП.

Вода в кальяні охолоджує тютюновий дим, завдяки чому курці затягуються глибше і токсичні речовини диму потрапляють у нижні частини легенів, що підвищує ризик важких респіраторних захворювань.

Люди, які курять кальян у публічних місцях, також наражаються на ризик інфекційних захворювань, оскільки прилади не проходять повної стерилізації після використання іншою особою. Частки слини інших споживачів неодмінно потрапляють у воду, через яку проходить дим, тому при курінні кальяну може передаватися туберкульоз, грип, герпес, гепатит та інші інфекційні захворювання. Змінні мундштуки здатні лише частково зменшити цей ризик. За даними ВООЗ, до 17% нових випадків туберкульозу в країнах Близького Сходу викликано сумісним курінням кальяну.

У тютюнову суміш для кальянів зазвичай додають гліцерин та багато інших речовин. Якщо гліцерин перегрівається, утворюється токсична речовина акролеїн. До того ж іноді дим кальяну фільтрують не через воду, а через алкогольні напої, що становить ще один фактор небезпеки.

Міністерство охорони здоров’я нагадує, що 16 грудня 2012 року набув чинності Закон №4844-VI “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів”, який забороняє куріння кальянів і інших тютюнових виробів у багатьох громадських та на робочих місцях, зокрема, у всіх приміщеннях закладів ресторанного господарства.

МОЗ нагадує, що ще 20 років тому куріння кальяну було фактично відсутнє на території України і рекомендує усім, хто все ще продовжує його курити:

• утримуватися від спільного куріння кальяну в публічних місцях або з іншими особами, особливо під час епідемії грипу;

• не приступати до керування автомобілем щонайменше 30 хвилин після куріння кальяну.

11.04.2013Ніна МІНІЧ



Рівне-Ракурс №10 від 11.04.2013p. 
На головну сторінку