Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №244 від 15.06.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Соціальний захист

Дітям війни надаються значні пільги

Шановна редакціє, прошу надати роз’яснення щодо пільг, які гарантуються так званим “дітям війни”. Як отримати цей статус?

Петро МАКАРЧУК, житель

смт.Квасилів Рівненського району

- Справді, хоча Закон України “Про соціальний захист дітей війни” набув чинності ще 1 січня цього року, проте, у зв’язку із недостатньою поінформованістю у громадян виникають певні труднощі стосовно отримання статусу дітей війни та відповідних пільг, - говорить заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Рівненської районної державної адміністрації Марія СЕРГІЙЧУК. - Списки громадян Рівненського району ( усіх їх по району 13 тисяч), які мають право на ці пільги, були підготовлені ще у грудні минулого року. А труднощі зазвичай пов’язані лише із зволіканням самих осіб, яким для отримання статусу достатньо лише звернутися до управління праці та соціального захисту.

Отже, відповідно до положень Закону, особи, які набули статусу дітей війни, мають право:

• на переважне залишення на роботі при скороченні чисельності штату працівників;

• використання чергової відпустки у зручний для них час; одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;

• виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;

• першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;

• безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування у сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області за місцем проживання;

Пенсії, щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, дітям війни підвищуються на 30 відсотків (це відбувається поетапно і з урахуванням наповненості бюджету) мінімальної пенсії за віком. Фінансове забезпечення державних соціальних гарантій, передбачених законодавством України, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи мають право за рахунок власних коштів і благодійних надходжень установлювати додаткові гарантії соціального захисту дітей війни.

Закон попереджає, що посадові особи і громадяни, винні в порушенні законодавства про соціальний захист дітей війни, нестимуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

15.06.2006



Рівне-Ракурс №10 від 15.06.2006p. 
На головну сторінку