Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №600 від 25.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нововведення

Зміни, але чи на краще

Зміни, але чи на краще

Незабаром постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи купуватимуть медикаменти за власні кошти. Проте, ліквідаторам не потрібно надто засмучуватися з цього приводу, адже згодом в управлінні праці та соціального захисту їм ці кошти повертатимуть. Про цей пілотний проект у Рівному розповіли представники департаменту соцзахисту населення під час круглого столу, організованого громадською радою при облдержадміністрації.

Якраз на Рівненщині проживає найбільше постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Всього їх налічується 370 тисяч, з них понад вісімсот - інваліди. Саме на цій категорії під час медичного огляду цьогоріч найбільше акцентували увагу. Лікарі розповіли, що найчастіше чорнобильці хворіють на серцево-судинні, нервові та онкозахворювання.

Цього року на медикаментозне забезпечення цієї категорії наша держава передбачила понад 17 мільйонів гривень. І якщо ці кошти поділити на всіх, то кожен інвалід-чорнобилець отримає по 48 гривень. Звичайно, що сума мізерна, а черги на отримання ліків - суттєві. Але, як виявилося, можна знайти вихід і з цієї ситуації.

Так, на Волині вже запровадили досвід купівлі ліків безпосередньо самими постраждалими, а вже згодом чорнобильцям, які зверталися до департаменту соцзахисту населення, повертали витрачені кошти. Проте, грошей на компенсацію вистачило лише до липня.

Натомість у Рівненському департаменті соціального захисту населення запевняють, що в нас такої ситуації не виникне. Поки що цей пілотний проект планують запровадити лише в місті Рівне, а якщо все піде за планом, то подібна практика пошириться і на райони. У департаменті сподіваються, що такі нововведення допоможуть правильно розподілити кошти між постраждалими.

Одним з ключових питань є оздоровлення чорнобильців - забезпечення санаторно-курортними путівками. Згідно з новою постановою Уряду, постраждалі першої та другої категорії оздоровлюватимуться безкоштовно, третьої - оплачуватимуть лише 30%, а представники четвертої - половину. З переліком санаторно-курортних закладів визначатимуться безпосередньо в Міністерстві соціальної політики, де 15 травня буде проведено тендер, а вже з початку червня розпочнеться оздоровлення.

25.04.2013



Рівне-Ракурс №10 від 25.04.2013p. 
На головну сторінку