Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №600 від 25.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Стратегічні кадри

Менеджер з персоналу – права рука керівництва

Менеджер з персоналу – права рука керівництва

Людмила БЕЗТЕЛЕСНА: “Головне завдання держави – створення можливостей для реалізації потенціалу людини”

Зростання соціального та економічного благополуччя України в умовах глобалізації, становлення суспільства знань та функціонування ринкової економіки об’єктивно вимагає формування нової стратегії державної соціально-економічної політики. При її формуванні варто орієнтуватися на пріоритет людського розвитку, який передбачає забезпечення розвитку людини в її ж інтересах і власними силами. Досягнення успіху в людському розвитку вимагає здійснення управління ним, тобто докладання значних фінансових і організаційних зусиль.

“Оскільки відповідальність за створення можливостей людського розвитку покладена на державу, то її головним завданням є вибудовування такої соціальної та бюджетної політики, реалізація якої забезпечувала б людський розвиток”, - переконана Людмила БЕЗТЕЛЕСНА (на фото) - доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри трудових ресурсів і підприємництва Національного університету водного господарства та природокористування.

“Підвищення якості та доступності соціальних послуг”

- Людмило Іванівно, як Ви оцінюєте стан управління людським розвитком в Україні та вплив держави на цей процес?

- Нинішнє управління людським розвитком у нашій державі визнане неефективним. Адже низьким є рейтинг України за індексом людського розвитку в світі, наростають регіональні диспропорції, згортаються можливості розвитку людини на підприємницькому та сімейному рівні, знижується якість та доступність медичних та освітніх послуг.

Управління людським розвитком у сучасних умовах базується на пріоритеті державного фінансування. Проте проведене дослідження міжнародного досвіду фінансового забезпечення управління людським розвитком дає право стверджувати, що у країнах-лідерах застосовується змішане (державне і ринкове) його фінансове забезпечення, що базується на самофінансуванні з фінансовою підтримкою держави.

Отож, пріоритетним завданням для держави в нинішніх умовах функціонування суспільства є трансформування фінансового забезпечення управління людським розвитком з орієнтацією та підвищення відповідальності самої людини за розвиток, а також якості та доступності послуг, споживання яких сприяє розширенню можливостей реалізації її потенціалу. Проте держава з метою створення можливостей для розвитку людського потенціалу зобов’язана не лише виконувати державні соціальні гарантії, надавати соціальну допомогу тим, хто не може на рівних конкурувати на ринку, але й мотивувати населення самостійно формувати власну конкурентоспроможність шляхом використання нових фінансових інструментів - субсидій, грантів, іпотеки, податкових пільг і кредитів.

Створення можливостей для розвитку людини передбачає використання державою значного обсягу фінансових ресурсів. Проте в умовах соціально-ринкової економіки доцільним є оцінювання не лише обсягу їх використання, але й соціально- економічного результату, отриманого в наслідок цього. Саме тому і пропонується оцінювати ефективність управління людським розвитком шляхом визначення якості державного та регіонального управління, освітніх і медичних послуг, механізмів регулювання доходів населення крізь призму їх структури, відносин та результату.

Фінансування управління людським розвитком має забезпечувати й розширення доступності освітніх та медичних послуг. У ринкових умовах держава повинна надавати фінансову підтримку населенню, але не нести за його розвиток повну відповідальність. Переорієнтація держави на фінансове забезпечення управління людським розвитком з орієнтацією на підвищення якості та доступності - соціальних послуг є головним завданням в нинішніх умовах поширення глобалізаційних тенденцій та міжнародних універсальних стандартів життя.

“Якісна робота менеджера з персоналу - запорука процвітання підприємства”

- Наскільки перспективна професія менеджера з персоналу?

- Будь-яку діяльність здійснюють люди і від того, наскільки вони це ефективно роблять, якісно чи посередньо залежить результат (прибуток, якість послуг чи обслуговування). Персонал - запорука успіху діяльності будь-якої фірми, а якісна робота менеджера з персоналу - запорука процвітання всього підприємства. Багато в чому життя підприємства залежить саме від менеджера з персоналу. Він розробляє і реалізує стратегію організації в сфері управління персоналом, формує політику управління працівниками організації, планує рух людських ресурсів, аналізує ринок праці, тенденції його розвитку й актуальний стан. Він також є операційним менеджером, що організовує відбір і найм, навчання, ротацію, розвиток кар’єри осіб, що працюють в організації, досліджує ступінь задоволеності працівників своєю роботою.

Сучасний спеціаліст з управління персоналом - це не просто працівник з технічними навичками (оформлення трудових книжок та інших документів). Це, перш за все, - професіонал, що бере участь у кадровій стратегії підприємства, людина мобільна, інтелектуально підкована, з яскраво вираженими комунікаційними здібностями, здатна адаптуватися в будь-якій ситуації. Всі ці навички можуть бути сформовані під час навчання на кафедрі трудових ресурсів і підприємництва НУВГП.

Професія менеджера персоналу стає сьогодні все популярнішою, оскільки все більше підприємств і організацій бажають управляти своїми співробітниками по-новому, тому й переходять від звичних відділів кадрів до нових сучасних служб - служб персоналу. Ключовою фігурою цих служб є менеджер з персоналу. Інша назва менеджера з персоналу - HR manager, “ейчар”-менеджер, тобто менеджер з людських ресурсів. Люди цієї професії є тією ланкою, що з’єднує керівників і працівників організації. У сучасних умовах саме працівники та їх знання є вирішальним фактором ведення бізнесу. Тому менеджер з персоналу є сьогодні правою рукою керівництва, адже він відповідає за врегулювання всіх проблем, пов’язаних з персоналом.

Ця професія не є легкою, оскільки хороший менеджер з персоналу повинен бути не тільки кадровиком, а й психологом, економістом, бухгалтером, маркетологом, фахівцем із бізнес-процесів:

• як кадровик він відповідає за ведення кадрового діловодства, відповідно до трудового законодавства;

• як економіст - за досягнення компромісу інтересів працівників і керівництва щодо заробітної плати і соціальних послуг;

• як психолог - за налагодження комунікацій між працівниками, працівниками і керівництвом;

• як бухгалтер - за правильність справляння податків і зборів, пов’язаних із витратами на персонал, та оформлення статистичної, податкової та іншої звітності;

• як маркетолог - за пошук і відбір потрібних для реалізації місії і цілей компанії працівників;

• як фахівець із бізнес-процесів - за раціональну організацію трудового процесу.

“Логічне й аналітичне мислення, організаторські здібності, креативність”

- Чим приваблює потенційних абітурієнтів і майбутніх студентів факультет менеджменту НУВГП?

- Щоб добре виконувати всі завдання, що стоять перед менеджером з персоналу, він передусім має мати логічне й аналітичне мислення, організаторські здібності, креативність, бути комунікабельним. Для того, хто має перераховані якості і хоче стати менеджером з персоналу, варто навчатися за напрямом “Управління персоналом та економіка праці”, що пропонує факультет менеджменту НУВГП.

Новинкою цієї вступної кампанії є можливість випускників коледжів і технікумів за спорідненими спеціальностями навчатися за напрямом “Управління персоналом та економіка праці” зі скороченим до 2 років терміном навчання. Крім економії коштів і часу, обираючи споріднений напрям “Управління персоналом та економіка праці”, можна суттєво збільшити свої шанси на працевлаштування. По-перше, знання і вміння управляти людьми потрібні і для головного бухгалтера, і фінансового директора, і керівника економічного відділу. По-друге, в результаті фактично здобувається друга, хоча й суміжна, професія - менеджер з персоналу.

Разом з тим, навчальні плани за напрямом “Управління персоналом та економіка праці” побудовані таким чином, що містять блок дисциплін, які стосуються ринку праці і соціального захисту населення. Це дає можливість працевлаштуватися, наприклад, в управління праці і соціального захисту, пенсійні фонди, центри зайнятості або інші подібні державні установи чи приватні організації. У навчальних планах передбачено також дисципліни, під час викладання яких вчать, як організувати й успішно вести власний бізнес.

Важливою перевагою напряму “Управління персоналом та економіка праці” є можливість у 50% випускників-бакалаврів вступати на освітньо-кваліфікаційний рівень “магістр”, що відкриває можливості працевлаштування на вищу, порівняно з освітньо-кваліфікаційним рівнем “спеціаліст”, первинну посаду. Про якість підготовки випускників за напрямом “Управління персоналом та економіка праці” дбає випускаюча кафедра трудових ресурсів і підприємництва, де успішно співпрацюють досвідчені і молоді вчені, висококваліфіковані професіонали-практики та провідні викладачі інших університетів.

Попри лише тринадцятирічну історію підготовки, напрям “Управління персоналом та економіка праці” в НУВГП може гордитися своїми призерами національних олімпіад і конкурсів, володарями міжнародних грантів і президентських стипендій, багато з яких стали викладачами кафедри трудових ресурсів і підприємництва, аспірантами, провідними менеджерами приватних підприємств.

БЕЗТЕЛЕСНА Людмила Іванівна - доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри трудових ресурсів і підприємництва Національного університету водного господарства та природокористування.

Закінчила Львівський сільськогосподарський інститут. У 1994 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук на тему: “Особливості формування та функціонування соціальної інфраструктури сіл”.

У 2011 р. здобула науковий ступінь доктора економічних наук. Тема дисертації: “Управління людським розвитком та його фінансове забезпечення в умовах постіндустріального суспільства”.

Автор більше 100 науково-методичних праць. Має 20 років науково-педагогічного стажу. Викладає дисципліни: “Стратегічне управління людськими ресурсами”, “Управління соціальним розвитком”, “Державне регулювання зайнятості”, “Соціальна політика”, “Економіка і менеджмент професійної освіти”, “Організація управлінської праці”, “Методологія наукових досліджень”.

Наукові інтереси: людський розвиток, соціальна політика, управління людськими ресурсами.

Проголошення Україною курсу на розбудову інноваційної економіки актуалізує проблему формування не лише нових знань у працівників, а і створення можливостей для їх реалізації та отримання належної винагороди.Й

Факультет менеджменту Національного університету

водного господарства та природокористування

33028, м. Рівне, вул. Приходька, 75, навч. корпус № 2, к. 274; тел.: (0362) 23-00-95; e-mail: faculty_management@nuwm.rv.ua

25.04.2013Спілкувався Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 25.04.2013p. 
На головну сторінку