Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №600 від 25.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс житейський

Відмінності між пасхою, паскою і куличем

Відмінності між пасхою, паскою і куличем

Сьогодні можна почути, що всі ці три слова вживаються на позначення одного й того самого - великоднього хліба. Однак між цими поняттями є й певна, хоча і несуттєва, різниця.

Так, пасха - це великодня страва, виготовлена з сирого чи вареного сиру та спресована у формі обрізаної піраміди, що символізує гріб Господній, з літерами “ХВ”, що має означати перемогу Христа над смертю та його Світле Воскресіння.

А от паска і куліч - це пасхальний хліб, що робиться з борошна з додаванням інших інгредієнтів. Відрізняються вони, власне, лише стилем оформлення. Паску вправні господині прикрашають різними символами, візерунками тощо. А от куліч просто поливають білою глазур’ю, яку зазвичай роблять зі збитого із цукром білка та присипають цукром.

Від хліба паски відрізнялися висотою. Чим вища була паска, тим краще. Здавна випікали паски трьох видів: білу, жовту і чорну. Білі були присвячені тим душам, які вже відійшли в інший світ. У них майже не додавали яєць. А от у жовті, присвячені сонцю, вбивали багато яєць, тому вони й були жовтого кольору. Чорні ж паски були для самих себе. Адже живі люди ходять по чорній землі, тому і паски для себе робили із житнього борошна. Готові паски завжди ставили у східному кутку будинку, що символізувало приношення певної жертви.

Існує переконання, що традиція пекти паски походить ще з дохристиянських часів. Однак є інформація, що традицію освячувати хліб під час Великодньої Літургії започаткували ще апостоли. На знак незримої присутності серед них Спасителя, вони залишали за столом під час трапези вільне місце і клали перед ним хліб (грецькою - “артос”). Куліч, або ж паска - це і є домашній еквівалент артоса, що досі залишається одним із найдавніших символів Воскресіння Христового.

25.04.2013



Рівне-Ракурс №10 від 25.04.2013p. 
На головну сторінку