Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №600 від 25.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Будь молодим і замовкни!

Будь молодим і замовкни!

За версією французького фотохудожника Еріка Ваззолера, скиглити про життя притаманно не тільки літнім людям, а й сучасній молоді. Назвою персональної фотовиставки “Будь молодим і замовкни!” автор, ніби підкреслює очевидну річ - молодість, в яких би умовах вона не проходила, це все ж таки чудова пора. На фото, представлених у виставковій залі в галереї арт-кав’ярні “Сальвадор Далі”, зображені портрети молодих українців, яких об’єднує не за віком серйозний та навіть сумний настрій. Автор відображає сучасне сьогодення, яке робить навіть дітей схожими на дорослих.

Ось на фото сестри-близнючки, хлопець спортсмен із нагородами, рок-гурт школярів із електрогітарами - в їхніх очах читається дорослий погляд на життя.

Як справжній митець, Ерік піднімає певну соціальну проблему, провокує глядача, та закликає молодь бути більш розкутою та життєлюбною. Фотограф почав розкривати тему сучасної молоді в 1986 році й досі плідно працює у цьому напрямку. Працюючи в Україні, Ерік Ваззолер створює нову серію портретів у властивому йому стилі. Його фото виводять на перший план українську молодь із невеликих міст та сіл, розташованих у далечині від шумних мегаполісів. Можливо, тому молодь на його портретах виглядає більш дорослою, адже сільське та провінційне життя змушує юнаків швидше дорослішати.

Але не треба думати, що у Франції ситуація з провінційною молоддю суттєво відрізняється від України. На таку думку наштовхнула відвідувачів фотохудожниця Валентина Захарова, яка згадала про фотовиставку, котра раніше відбувалася у стінах арт-кав’ярні “Сальвадор Далі”. Тоді на світлинах були зображені французькі діти, які на вигляд мало чим відрізнялися від їхніх українських однолітків.

Арт-менеджер виставкової галереї Лілія Мартинюк розповіла, що під час попередніх відвідин України, декілька років тому, Ерік фотографував спортсменів-інвалідів, підлітків із важкою біографією, юних жінок легкої поведінки, а також піднімав інші соціальні теми. Ваззолер не працює традиційним репортажним методом. Спочатку він знаходить з героями, молодими людьми, емоційне взаєморозуміння і лише потім розпочинає фотографувати. Тому йому досить часто вдається вловити тонкі відтінки психологічного стану дівчат та хлопців, знайти цікаві композиційні рішення, навіть досить драматичних сюжетів. Окрім того, Ерік Вазоллер - визнаний фотограф, член німецького прес-агенства “Zeitenspiegel”. У 2006 році його номінували на престижну нагороду Prix Niepce у Франції. За два роки Ерік виграв гран-прі у польському фотофестивалі в місті Лодзь.

Зі слів директора Рівненської обласної громадської організації “Альянс Францез” Надії Чумак, світлини французького фотографа представлені глядачу в рамках традиційного всеукраїнського проекту “Французька весна”. У квітневу програму цього заходу входять також економічний форум та виступ французько-мадагаскарського гурту “Mix Metisse”, один із учасників якого Тіана Рамарокото - грає на ударних та інструментах з бамбуку.

Окрім Рівного, фотовиставку побачать в інших містах України. Проект “Будь молодим і замовкни!” акцентує увагу на погляді на дитинство, його справжності та щирості моменту.

25.04.2013Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 25.04.2013p. 
На головну сторінку