Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №602 від 09.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Недитячі пристрасті навколо “щасливого дитинства”

Недитячі пристрасті навколо “щасливого дитинства”

Перші роки незалежності для нашої дошкільної освіти минулися доволі спокійно. Нова влада особливих реформ стосовно дитячих садків не проводила. Не те що пропозицій з реформування було замало, швидше за все просто руки не доходили до такої малоцікавої галузі освіти, як дошкільна.

А ось у середині дев’яностих, зміни в економіці ледве не поставили крапку в існуванні самої системи дошкільної освіти. Справа в тому, що масове закриття великих промислових підприємств призвело до того, що десятки тисяч рівнян опинилися без роботи. Таким чином, майже зникла потреба у дитячих садочках, адже більшість молодих мам отримала змогу самостійно виховувати дітей. Катастрофічно зменшилася кількість дітей у групах і постало питання про масове закриття дошкільних закладів. (Більш детально про цей феномен плануємо розповісти в наступному матеріалі). І все ж сила інерції “щасливого дитинства” радянської системи виявилася сильнішою, і в цілому мережа дитячих садочків вціліла. Проблема недозавантаження закладів сама собою вирішилася. Економіка почала потроху виходити зі страшної кризи початку дев’яностих, тому в суспільстві зросла необхідність відправляти дітей у дошкільні заклади. Адже для того, щоб хоч якось зводити кінці з кінцями, потрібно працювати обом батькам. Отже, радянська система дитячих садків стала знову в нагоді.

Так, на сьогоднішній день у Рівному функціонує 33 комунальних та один відомчий дитячий садок. Станом на 1 січня 2013 року комунальні дошкільні заклади відвідують 10 718 дітей. При цьому групи більш ніж на половину перевантажені. Не всі батьки, які б хотіли, щоб їхні діти відвідували дошкільні заклади, отримали цю можливість. Наразі точні цифри дізнатися не вдалося, але напевно, це не одна тисяча сімей.

Витрати на утримання системи дошкільної освіти у Рівному виглядають доволі суттєвими. Так, торік з місцевого бюджету на систему дошкільної освіти витрачено 78 381 100 гривень, а в нинішньому заплановано більше 77 мільйонів гривень. Для прикладу, на ремонт та утримання міських доріг виділено трохи більше 20 мільйонів гривень. Здавалося б, ситуація в галузі непогана. Однак це лише на перший погляд. Фактично всі ці десятки мільйонів комунальних гривень йдуть на виплату зарплат, комунальні послуги, харчування та інші потреби, жодним чином не пов’язані з утриманням, ремонтом та реконструкцією безпосередньо дитячих садочків. Щоправда, торік на ці цілі з бюджету розвитку Рівного було виділено півтора мільйони, але якщо розділити цю цифру на всі дитячі садки, то отримаємо доволі жалюгідну цифру - 45 454 гривні на рік на один дитячий садочок. Які ж ремонтні роботи можна виконати за ці кошти - запитання доволі риторичне. Якщо ще додати, що більшість споруд збудовані тридцять, а то й сорок років тому, стає одразу зрозумілою головна проблема галузі - катастрофічна нестача коштів на безпосереднє утримання системи дитячих дошкільних закладів хоча б більш-менш у нормальному стані.

(Далі буде)

09.05.2013Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 09.05.2013p. 
На головну сторінку