Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №244 від 15.06.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради психолога

Сваритися корисно!

Найбільш поширена сімейна історія - це аж ніяк не дружній перегляд кіножурналу “Єралаш”, це - сварка.

Сваритися можна по-різному: можна кидатися стільцями, можна бити дорогий бабусин сервіз і так далі… Проте, якщо в сім’ї є дитина, то сімейний скандал відразу варто обмежити певними рамками. От про ці необхідні рамки ми і поговоримо.

По-перше, треба пам’ятати, що лайки, висловлені у присутності дитини, автоматично стають для неї дозволеними. Важливо, щоб синок чи донечка усвідомлювали, що у сім’ї такі вислови не вживаються, і авторитетні люди, якими ви є для свого чада, таких слів не люблять.

Проте, ми чудово розуміємо, що сімейна сварка без лайок - це щось немислиме і фантастичне. А тому вихід є тільки один – користуйтеся висловами, які не є загальновідомими. Можна навіть спробувати провести невеличку спільну творчу роботу з їх створення. Як стверджують психологи, спільний пошук одруженими лайок один для одного сприяє гарному порозумінню подружжя надалі.

Як же повинна розвиватися стратегія сімейного скандалу в присутності дитини?

По-перше, і це найголовніше, треба категорично виключити звороти, що стосуються статусу батька чи матері в сім’ї. Категорично! Дитина ж не розуміє, що це ви сказали зопалу і насправді так не вважаєте. Інакше сварка згодом, через місяці або навіть роки, може обернутися на трагедію.

По-друге, ніколи не узагальнюйте. Якщо конфлікт розгортається навколо розбитої чашки, то чашкою і “займайтеся”, а не стверджуйте, що у когось, хто її розбив, руки ростуть не з того місця. Цим узагальненням ви автоматично виключаєте можливість визнання провини. Адже з розбитою чашкою погодитися можна, а з “руками, що не звідти ростуть”, - аж ніяк.

Ну й, по-третє, постарайтеся формулювати усі свої претензії тільки у формі “я-позитивний”. Тобто не обзивайте вашого супротивника, а лише виявляйте своє ставлення до його вчинків, не переходячи на особистості.

Виконавши ці рекомендації, ви будете сваритися менш болісно і... (не можу знайти слова, а хочеться щось додати)... якісніше!

Вимушена посмішка - шкідлива

Професії, що вимагають від людей постійно бути люб’язними і приязними, - шкідливі для здоров’я. Про це повідомляє німецький журнал “Добра порада” із посиланням на психологів з Університету Франкфурту-на-Майні.

Психологи стверджують, що люди, які стримують свої справжні почуття, страждають від “емоційного дисонансу”, тому їм загрожує психологічне виснаження і депресії.

15.06.2006Оксана ПОПЛАВЕЦЬ



Рівне-Ракурс №10 від 15.06.2006p. 
На головну сторінку