Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №604 від 23.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Екологія

Чи буде річка Устя чистою?

Річка Устя, яка протікає через усе місто Рівне, колись була його окрасою. Її довжина складає близько 68 км, а історія тісно пов'язана з історією нашого міста, його життям. Річка протікає територією двох районів ­ Здолбунівського і Рівненського. Проте від колишньої невеликої річки мало що залишилось.

Сьогодні екологи називають Устю найбруднішою водною артерією Рівненщини. Через забруднення швидкість течії уповільнилася, і річка втратила здатність до самоочищення. Вода у ній застоюється. Щоб поліпшити ситуацію, потрібно поглибити русло та реконструювати шлюз у місці, де річка впадає в річку Горинь.

Ситуація погіршується через відсутність у межах міста Рівне (це район Басівкута і район Гідропарку) централізованої каналізаційної системи. Мешканці цих районів періодично скидають вміст септиків у річку.

За результатами лабораторних досліджень Рівненського обласного управління водних ресурсів влітку 2012 року вміст органічних забруднень у річці поблизу шлюза­регулятора (район залізничного вокзалу) перевищено в декілька разів. Органічні забруднення спричиняють цвітіння води, що призводить до зменшення вмісту кисню у річці, і, як результат ­ нищаться всі живі організми в ній.

Не допустити подальшого забруднення річки в межах міста Рівне можна, лише розділивши господарсько­побутові та зливові води, тому що під час дощів ці води змішуються та потрапляють у річку, забруднюючи її.

Міський голова Рівного Володимир Хомко вбачає в ситуації, що склалася, оптимальний вихід, який допоможе хоча б трохи поліпшити стан води в річці, ­ провести централізовану каналізацію на вулицях, які прилягають до водойм у місті Рівне, і не допустити виведення нечистот із септиків.

Частково це питання вирішує “Програма розчищення і впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення на 2011­2015 роки” Рівненської міської ради. Але, у зв’язку з постійною нестачею коштів, ця програма фінансується лише частково. Сьогодні, відповідно до програми, прокладено каналізаційні труби на п'яти вулицях міста, стільки ж планують, за словами міського голови, прокласти у поточному році. Також допомогу в оздоровленні Усті обіцяє надати область, зокрема, ­ очистити русло річки на відрізку від села Оржів до міста Рівне.

А ось розділити стоки шляхом будівництва дощової каналізації в місті Рівне на сьогодні не реально. Мер міста Рівне наголошує, що на це потрібно близько сотні мільйонів гривень, і без фінансової допомоги держави саме місто не в змозі це виконати.

Якщо найближчим часом кардинально не змінити ситуацію навколо річки, то Устя остаточно перетвориться на стічну канаву. За результатами лабораторного дослідження Рівненського обласного управління водних ресурсів, вміст аміаку в Усті перевищує норму в 5 разів (при нормі 0,05 мг/л фактично становить 0,2­0,3 мг/л)!

Отже, річка міліє, заростає, перетворюється у звичайне болото з фекаліями.

А взагалі, чи це річка ­ Устя?

23.05.2013В. Ю. КІРПІЧНІКОВ.



Рівне-Ракурс №10 від 23.05.2013p. 
На головну сторінку