Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №604 від 23.05.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Отруйні плазуни

Стережіться гадюки!

Стережіться гадюки!

Одним із неприємних наслідків аномально спекотної погоди останніх років і явного потепління клімату є посилена активність гадюк в Україні.

Ось і в цьому році отруйні плазуни вже почали виповзати із своїх нір і все частіше попадаються на очі відпочиваючим на пікніках, а також сільським жителям. Cпеціалісти прогнозують цим літом небувалий сплеск кількості потерпілих.

Гадюка звичайна ­ найпоширеніший вид, характерний для лісів Полісся і Карпат. Населяє хвойні, змішані ліси і широколистяні ліси. Особини з буруватим або сірим забарвленням мають більш або менш виражену зигзагоподібну смужку, яка тягнеться по спині вздовж хребта.

Спеціалісти запевняють: гадюкам не властиво першими нападати на людей. Їх активність залежить від температури повіт­ря. Чим тепліше, тим вони активніші. Взагалі гадюки надають перевагу безлюдним тінистим лісам і моховим, помірно заболоченим ґрунтам. Але якщо болото пересихає, а в лісі за 30 градусів, гадюка йде до людей: на дачі і городи. І якщо її злякати ­ вкусить.

.

Корисні поради

Хто любить відпочивати на природі, пам’ятайте, що гадюки найбільш агресивні навесні і в перший місяць літа. У цей період їх отрута концентрована і небезпечна. Якщо ви побачили гадюку, то найкращий самозахист ­ відійти від неї якнайдалі, а то будь­якийрізкий рух на її території може бути розцінений гадюкою, як агресія.

“Поцілунок” гадюки

Одразу після укусу починається головний біль, лихоманка, набрякають м’які тканини нав­коло ураженого місця. Особ­ливо страждають діти, у яких інтоксикація протікає у важкій формі, і дорослі, які схильні до алергічних захворювань. В іншому випадку “поцілунок” гадюки може викликати різке зниження артеріального тиску, збій дихання, втрату свідомості.

Перша допомога

У перші секунди після укусу спробуйте вичавити з ранки декілька крапель крові. Потім це робити марно, отрута поширюється в організм дуже швидко. Не слід нервувати, а просто викликати швидку допомогу. Постраждалого потрібно покласти в прохолодне місце і забезпечити рясним питтям, але вживання спиртного протипоказане. Також укушеному слід якнайменше рухатися. В очікуванні швидкої допомоги доб­ре підтримує прийом будь­яких заспокійливих і знеболювальних препаратів, а “сердечникам” піді­ йдуть відповідно їхні ліки. Можна ще прикладати до ураженої ділянки лід і змазувати протиалергійною маззю. Не варто перетягувати укушені кінцівки джгутом, прикладати до неї землю тощо.

23.05.2013Валентина КОПЕЛЬ лікар­санологоблцентру “Здоров’я”



Рівне-Ракурс №10 від 23.05.2013p. 
На головну сторінку