Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №244 від 15.06.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Оперативники не спали

Злодюги брали все -

від одноразових лез до волейбольних м’ячів

Працівники Острозького міськрайвідділу міліції затримали злочинну групу, котру очолював 51-річний мешканець цього району. Учасників банди підозрюють у скоєнні ряду крадіжок із торговельно-розважальних закладів, фапів, шкіл, відділень зв’язку, сільськогосподарських підприємств Острозького, Здолбунівського і Гощанського районів Рівненської області.

Організатор злочинної групи, звільнившись минулого року з місць позбавлення волі, скоював крадіжки, як і багато років тому, із двома племінниками. У свій злочинний вояж він втягнув ще й двох інших родичів, котрі за термін дядькового перебування у тюрмі досягли повноліття. А ті двоє, відбувши покарання, один - одружився, а інший - втопився. От і довелося залучати до “сімейної справи” молодше покоління родичів.

Як стверджує начальник Острозького міськрайвідділу міліції УМВС в області підполковник Микола Бондарчук, почерк злодюг можна було впізнати навіть у крадіжках тринадцятирічної давності. Кільканадцять років тому Микола Петрович Бондарчук із колегами, працюючи ще в карному розшуку, затримав мешканця села Оженіно Острозького району, який із родичами скоював крадіжки з держустанов. Злодії працювали виключно у переддень вихідних, обираючи складні погодні умови: дощ, сніг, заметілі. На місці злочину не залишали жодних зачіпок, які б дозволили ідентифікувати особу. Як з’ясувалося пізніше, чоловіки роззувалися, після чого взуття топили у найближчій водоймі. Крали в рукавичках. Брали все - від одноразових лез до волейбольних м’ячів. Горілку й олію ретельно зливали в каністри. А потім - тиждень спокою. Отож, 13 років тому, згідно з порушеною кримінальною справою, їм інкримінували 47 епізодів. Декілька місяців тому подібні крадіжки відновилися.

Правоохоронці міліметр за міліметром, вирахувавши черговий хід банди, суботньої ночі вже очікували злодіїв в одному із торговельних закладів Острозького району із санкцією на арешт. Такою оперативністю міліціонерів злодії були просто шоковані.

- У помешканнях затриманих правоохоронці вилучили украдене майно, збут якого злодії налагодити ще не встигли. Лідер банди запевняє, що якби знайшов роботу - за старе ремесло не брався б. А 23 роки тюремних казематів, безперечно, вписали негативні сторінки в автобіографію чоловіка. Петро Д. стверджує, що жодної миті не сумнівався в тому, що рано чи пізно злочинна ниточка перерветься, і йому доведеться відповідати за свої дії.

Табу для злодіїв були церкви та помешкання громадян. Із поваги до людської праці вони не зазіхали на приватне майно. Обкрадали виключно державні установи, які, як правило, не охоронялися. Халатність керівників держустанов зумовлює вседозволеність і безкарність кримінального контингенту.

З полегшенням зітхнули не тільки працівники міліції, а й жителі Острозького району, впевнені, що подібних фактів більше не буде.

Проти підозрюваних порушили кримінальну справу. Уже доведені двадцять фактів злочинної діяльності. Ще десять - перевіряються.

15.06.2006Олена КУЗЬМЕНКО, інспектор ЦЗГ УМВС України в Рівненській області



Рівне-Ракурс №10 від 15.06.2006p. 
На головну сторінку