Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №609 від 27.06.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проект

На Рівненщині можуть легалізувати видобуток бурштину

Схоже на те, що проблема із “сонячним каменем”, яка впродовж останніх двох десятиріч є досить актуальною для Рівненщини, має перспективи для вирішення. Йдеться про легалізацію видобутку бурштину для пересічних мешканців у місцинах, де цей видобуток не ведеться на промисловій основі.

Наприкінці минулого тижня депутати Рівненської обласної ради на сесійному засіданні ухвалили звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з приводу внесення змін до законодавства про дорогоцінні метали та матеріали у частині врегулювання видобутку бурштину на родовищах, що не мають промислового значення.

Наскільки це питання є болючим для мешканців північних районів регіону ­ не варто нагадувати. Проблема безробіття на Рівненщині найгостріше відчувається на Поліссі, де й добувають бурштин. Вона змушує людей поповнювати ряди незаконних старателів. Площа земель, порушених внаслідок їхньої діяльності, різко зростає. Робота правоохоронних органів, як кажуть фахівці, не дає бажаної ефективності. Чимало з колись мальовничих місцин Рівненського Полісся вже нагадують місячні пейзажі. Для відновлення екологічного стану, який був до несанкціонованих розкопок, потрібні будуть роки й роки.

Між тим, існує цивілізований спосіб вирішення проблеми. У Польщі підприємець може отримати право на розробку покладів бурштину цілком офіційно. При цьому він гарантує рекультивацію пошкодженої земельної ділянки.

У зверненні до Верховної Ради та Кабміну народні обранці Рівненщини пропонують запровадити на родовищах бурштину, які не мають промислового значення, спрощений порядок отримання дозволів на видобуток.

Легалізація видобутку бурштину, як переконані ініціатори прийняття звернення, дозволить, окрім усього іншого, створити офіційні робочі місця в поліській частині області.

27.06.2013Ярослав ТАРАСЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 27.06.2013p. 
На головну сторінку