Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №609 від 27.06.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Літо

Обережно - сальмонельоз!

Обережно - сальмонельоз!

Серед мешканців міста Рівне за 5 місяців поточного року зросла захворюваність сальмонельозом ­ зареєстровано 40 випадків, з них 22 ­ у дітей. Показник захворюваності сальмонельозом за 5 місяців поточного року становить 15,9 на 100 тисяч населення (проти 7,2 на 100 тисяч населення в 2012 році).

Аналіз опитувальних листків оперативного пошуку факторів показали, що найбільш розповсюдженими факторами в 13 випадках є курячі яйця (32,5%), в 8 випадках ­ м’ясні продукти ( 20%), в 6 випадках ­ молочні продукти (15,0%), в 3 випадках ­ рибні продукти (12,5%). Основним ймовірним джерелом сальмонел залишаються яйця та м’ясопродукти.

Причинами високої захворюваності сальмонельозом серед населення є вживання недоброякісних продуктів харчування, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах без належного температурного режиму, недотримання правил особистої гігієни, що сприяють розповсюдженню кишкових інфекцій.

Сальмонельоз ­ інфекційне захворювання, яке передається, в більшості випадків, з їжею (96–98%), а також контактно ­ побутовим шляхом, що переважає серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених. Викликається різними мікробами роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі: у воді ­ до 5 місяців, м'ясі та ковбасних виробах ­ від 2 до 4 місяців, у замороженому м'ясі ­ близько 6 місяців (у пташиних тушках ­ більше року), в молоці ­ до 20 днів, кефірі ­ до 2 місяців, у вершковому маслі ­ до 4 місяців, твердому сирі ­ до 1 року, пиві ­ до 2 місяців, у ґрунті ­ до 18 місяців. У деяких продуктах (молоко, м'ясні вироби) сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі (наприклад, у напівфабрикатах). Соління та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають незначно, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.

Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше ­ велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких містяться сальмонели. Нерідко інфікуються яйця птахів. Тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною, носовим слизом. Механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.

Захворювання розвивається через 6­71 годину після потрап­ляння сальмонел в організм. Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота. Випорожнення рясні, кал смердючий, досить швидко стає водянистим, з домішками слизу і зеленуватим відтінком.

Як попередити захворювання?

М'ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки; качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто; не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип'ятити; для готових та сирих продуктів використовувати окремий посуд, дощечки для нарізування; молоко перед вживанням кип'ятити; продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м'ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С; дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, харчуватися в місцях, передбачених для цього.

27.06.2013Ольга РОМАНЧУК



Рівне-Ракурс №10 від 27.06.2013p. 
На головну сторінку