Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №610 від 04.07.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Рибалка

Віталій Марчук: “Рибу почав ловити з шести років”

Віталій Марчук: “Рибу почав ловити з шести років”

Спортивне рибальство ­ різновид спорту, який полюбляють у всьому світі, хоча і не відноситься до Олімпійських видів спорту. Філософія цього виду спорту полягає у популяризації принципу “спіймав­відпустив” і бережного ставлення до риби із заподіянням мінімальної шкоди.

На Рівненщині спортивне рибальство розвинене на належному рівні. Багато хто з тих, що цікавляться даним видом спорту, чудово знає про здобутки рівненських спортсменів­рибалок. З одним із них і поспілкувався кореспондент “Рівне ракурсу”. Суддя національної категорії з риболовного спорту України, рибак з тридцятирічним стажем і людина, яка просто любить природу ­ Віталій Марчук, розповів про основні принципи спортивної рибалки та про особливості водойм на Рівненщині.

­ Пане Віталію, ви, як дос­відчений спортсмен­рибалка, можете назвати відмінності між спортивною рибалкою і звичайною?

­ Спортивна рибалка відрізняється від звичайної тим, що на поплавкову вудку спортсмени ловлять лише на один гачок, а ось любителі використовують інколи декілька одночасно. Якщо ж говорити про фідерну ловлю, то сама оснастка являє собою один повідок і “кормак”, любителі ж умудряються ставити і два, і три повідка. Спінінгова риболовля традиційно відрізняється просто мініатюрністю своїх приманок. Якщо говорити про коропове направлення, то спортсмен­риболов ловить на один гачок з монтажем безпечна кліпса. Це робиться для того, щоб риба, обірвавши оснастку, могла звільнитися від грузила та не загинула. Якщо ж любителі ловлять на коропові спорядження то там може бути і два, і три повідки. Слід згадати і про зимову риболовлю на мормишку. Там йде один впаяний гачок, любителі ж використовують їх з двійниками (козочки) і трійниками (чортики), але козочки та чортики не використовуються у спортивній рибалці, адже заборонені правилами.

Якщо ж говорити про наживки, то в любительській рибалці підсадки такі, як пінопластові кульки, які називають “дуріками”, які в спорті заборонені, аналогічно, як в останні роки підкачування опариша інсуліновим шприцом (використовуються для підняття наживки в товщу води).

Стосовно наживок ­ на змаганнях у фідерній ловлі дозволяються і живі приманки, і злакові культури. У короповій риболовлі ­ живі приманки заборонені, там переважно ловлять на бойки та злакові приманки. Приманки на поплавок і фідер чимось схожі. Поплавкова ловля поділяється на кілька підвидів: махові, болонські, матчеві та штекерні вудилища. Але, як правило використовується махові вудлища, якими ловлять на близьких дистанціях. А Фідерна ловля поділяється: на пікерні та фідерні вудлища. Пікерні застосовують при ловля на коротких дистанціях від 30 до 40 метрів, а фідерні ­ до 100 метрів.

­ А яка ситуація у Рівному зі спортивною рибалкою?

­ Хотів би згадати один із існуючих у Рівному клубів – “РКК” (Рівненський короповий клуб). Хлопці змагаються на Всеукраїнських та Міжнародних змаганнях, ловлять рибу, ставляться до неї по спортивному: впіймали, сфотографували, відпустили. Напевно тому, в них і досягнення відповідні. Так цього року посіли призове місце на Міжнародних змаганнях ICL­ 1 етап (Міжнародна коропова ліга) у Львові, окрім того один із представників цього клубу у складі команди, що перемогла минулих вихідних на третьому етапі цього ж турніру на Донеччині, який складається з 8 етапів. На відміну від спортсменів, які більш лояльно ставляться до риби ­ любителі ловлять на що їм заманеться і скільки вийде.

­ Які водойми в рівненській області найбільше користуються попитом у риболовів?

­ Водойм у рівненській області чимало, але ж не на всіх водоймах зараз такі великі рибні запаси, як були колись. Власне запасів, на жаль, з кожним роком стає все менше і менше, тому що є люди, які люблять дозвілля, приїжджають на природу щоб половити рибу в своє задоволення, а є категорія хапуг, які просто набивають рибою холодильник. І їм байдуже чим ловити ­ вудкою чи сіткою. А сітка ­ це вже браконьєрське спорядження. Тому з такими горе рибалками намагаються боротися, особливо в нерестовий період. Їх чекає навіть кримінальна відповідальність. Проте в нашій державі не завжди винний несе покарання.

­ Скажіть, а де у Рівному клює найкраще? І взагалі чи можна ловити і вживати рибу з Усті?

­ На Усті багато людей, у тому числі і моїх знайомих, ловлять рибу. Особисто я там принципово не ловлю. Це дуже забруднена річка, вона стала схожою на якусь стічну канаву. Вода там дуже забруднена і нікому до цього не має діла. Басівкутське озеро трішки чистіше, тому що більш повноводне і звичайно ж на смак риба там відрізняється.

Одного разу вирішив провести експеримент. Зловив і поклав біля кота дві верховодки, одну з Усті, іншу з Басового Кута. Кіт же не знає з якої водойми риба, і з’їв зловлену на Басовому Куті, а на ту, яка з Усті ­ понюхав і відштовхнув лапою. Погодьтеся, це про щось таки говорить.

На даний момент Ба­сів­кутсь­ке озеро ­ це водойма громадського користування. Народ із задоволенням там відпочиває і ловить рибу. Клює там: плотва, карась, підлящик. Частенько трапляється короп, линок. На спінінг ловлять окуня, в незначній кількості попадають судак з щукою. Стосовно рибних ресурсів ­ озеро на Басовому Куті досить цікаве, що пов’язано з боротьбою з браконьєрством. Проте все одно риболовні спорядження дуже часто чіпляються за сітки. Що свідчить про складність належного контролю над водоймою в межах міста. Якщо порівнювати ситуацію на Рівненщині з іншими областями то, наприклад у Тернополі є чудова водойма “Тернопільсь­кий став”, яка знаходиться у межах міста. Там риболовля дещо цікавіша ніж на Басовому Куті, хоча за розмірами вона приблизно така ж сама.

Стосовно інших водойм у нашому краї, то здебільшого вони платні і не кожний рибак може собі дозволити ловити рибу сплативши за квиток від 50 до 150 гривень, в залежності від умов.

­ Що таке рибалка для Віталія Марчука?

­ Для мене рибалка ­ це перш за все спортивний інтерес. Якщо дивитися з любительської сторони, то звичайно рибу можна забрати. Але скажіть скільки людині потрібно риби, щоб нагодувати сім’ю? 5­6 кілограмів, а не 20­30, а люди дуже часто забирають увесь улов, хоча стільки їм не потрібно ­ це призводить, до зменшення кількості риби. А згодом можна почути лише обурення, що риболовля вже не така.

Почав ловити рибу в шість років, отже стаж уже солідний ­ тридцять років. А ось на коропове спорядження капітально почав ловити з дев’яти років, сам запливав човником, завозив коропове спорядження і після шаленої покльовки коропа боровся з цією потужною рибою, незважаючи на юний вік. Зараз отримую лише моральне задоволення, хоча часом не вистачає того адреналіну, який був у дитинстві. Змінилося ставлення до риби. приблизно 2006 року, якщо ловлю коропа більше трьох кілограмів ­ відпускаю назад, адже розумію, що це плодотворна риба. Сподіваюся, що з часом, усі люди матимуть таке ставлення до риби.

­ Яку найбільшу рибу спіймали?

­ Найбільшим був короп зловлений у Польщі, який важив більше десяти кілограм (на фото). А так до десяти кілограмів коропів спіймав чимало. Особливо дуже приємно поборотися з великою рибою на диких водоймах, які не спускалися двадцять і більше років. Стосовно ж того трофейного коропа, то зловив, зважив, сфотографував і випустив його назад у водойму. Тепер намагатимуся впіймати ще більшу рибу.

­ Раніше ви змагалися, а зараз, наскільки мені відомо, лише судите змагання?

­ На даний момент в риболовному спорті, як спортсмен взяв паузу… А взагалі, суддею працюю з 2007 року. На даний час ­ суддя національної категорії з риболовного спорту України. Обслуговую змагання, як Всеукраїнські так і Міжнародні. Нещодавно був на комерційному турнірі в Білорусії. Завжди приємно бути на таких змаганнях, адже бачиш нормальне ставлення людей до риби і природи. До речі, якщо турнір – комерційний, то є певний призовий фонд за який борються спортсмени, а якщо офіційний, то тоді боротьба триває за звання. Так призери обласних змагань здобувають розряди і звання ­ кандидата у майстри спорту, а на всеукраїнських змаганнях ­ майстра спорту. Якщо перемагаєш на світовому чемпіонаті, то стаєш майстром спорту міжнародного класу.

­ І на завершення ваші побажання рибалкам?

­ Бажано більш гуманно ставитися до наших водних ресурсів. Люди не повинні забувати, що після них залишиться нащадкам, щоб вони знали про рибу не лише з енциклопедій, а так само, як і ми зараз могли насолоджуватися рибалкою. Ну і звичайно, хочу побажати всім ­ потужнішої жилки і міцних гачків та трофейної риби. І ніколи не забувайте, що ми –люди, тому і вчиняти потрібно аналогічно.

­ Дякую пане Віталію за змістовну розмову, бажаю вам успіхів у всіх ваших починаннях.

04.07.2013Павло НЕВЕСЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 04.07.2013p. 
На головну сторінку