Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №611 від 11.07.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Освіта

Викладачів по осені рахують?

Викладачів по осені рахують?

У Рівному під загрозою закриття опинився обласний інститут післядипломної педагогічної освіти ­ заклад, в якому раз на п’ять років вчителі підвищують свою кваліфікацію. За останній час інститут недоотримав 3 мільйони гривень фінансування, майже половина цієї суми ­ заробітна плата працівників закладу.

В інституті працює близько 250 працівників, які у 2013 році повинні були отримати 9 мільйонів гривень зарплатні. Після рішення облради скоротити фінансування на зарплату залишилося близько 7,5 мільйона гривень.

Як повідомив кореспонденту газети “Рівне Ракурс” ВО ректора РОІППО Петро Ковальчук, виконати рішення облради без скорочення штату просто неможливо, інакше в жовтні інститут доведеться повністю закрити.

Працівники знали про скорочення 61 штатної одиниці, включаючи всіх працівників санаторію­профілакторію. За день до відпустки працівникам наказали підписати повідомлення про можливе звільнення в зв’язку з реорганізацією закладу. Також вони дізналися, що для виживання РОІППО необхідно скоротити 70 викладацьких ставок, тобто кожний третій залишиться без роботи.

Напевно, інформацію про скорочення навмисно повідомили в останній робочий день, через що люди знаходитимуться у “підвішеному” стані протягом усієї відпустки. Це робить людей заручниками, вони не знають напевно, чи залишаться працювати, коли вийдуть з відпустки. Можливо, хтось і не витримає до кінця відпустки та знайде нове місце роботи, і таким чином проблема вирішиться сама по собі.

На зборах деякі завідувачі кафедрами відверто заявили, що для збереження всіх працівників доведеться пропонувати їм менше, ніж половину ставки. Фінансування на зарплатню урізане майже вдвічі, отже, на повні ставки розраховувати не доведеться. Навчальне навантаження на одного викладача, навпаки, збільшилося.

Через скорочення тривалості курсів із 21 дня до двох тижнів, під загрозою закриття опинився санаторій­профілакторій “Полісся”, який входить до складу інституту. Раніше вчителі з області, прибувши на курси, мали можливість постійно оздоровлюватися, приймати процедури. То після цього, через скорочення працівників профілакторію до мінімуму, оздоровлюватись вчителі з області матимуть змогу лише двічі на рік. Отже, виявляється, зекономити можна не лише на зарплатні, але й на оздоровленні викладачів, що проходять курси.

Тому працівники ­РОІППО, замість підписання повідомлення про можливе звільнення, склали колективне звернення, завірене підписами присутніх, на ім’я начальника профільного управління. Щоб з’ясувати ситуацію до кінця, трудовий колектив інституту в той же день провів зустріч із начальником управління освіти і науки Рівненської ОДА Григорієм Таргонським, який пояснив, що скорочення фінансування є рішенням обласної ради від 21 червня 2013 року. Зекономлені таким чином кошти, обласне управління освіти планує використати на інші потреби, у разі невикористання їх нібито обіцяють повернути РОІППО.

Цікаво, що незадовго до цих перепитій попередній ректор РОІППО Микола Віднічук очолив інститут післядипломної педагогічної освіти РДГУ. Аналогічний заклад ­ інститут післядипломної педагогічної освіти, відповідно теж потребує додаткового фінансування з бюджету. Можливо, якраз урізані кошти перекочують у розпорядження підпорядкованого РДГУ закладу.

Отже, ситуація зi скороченням працівників ­РОІППО справді непроста, а заручниками цього стали звичайні викладачі інституту, яких вже восени може суттєво поменшати, якщо перефразувати приказку “вик­ладачів по осені рахують”.

11.07.2013Олекса ГОСТРОЗІР



Рівне-Ракурс №10 від 11.07.2013p. 
На головну сторінку