Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №612 від 18.07.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Обережно! Ентеровірусна інфекція

Обережно! Ентеровірусна інфекція

Міське Управління Державної санітарно­епідеміологічної служби у Рівненській області повідомляє, що за даними Міністерства охорони здоров’я Російської Федерації на території Ростовської, Липецької, Курської, Ніжегородської областей Росії спостерігається суттєвий підйом захворюваності на ентеровірусну інфекцію.

Зокрема, станом на 01.07.2013 року на ентеровірусну інфекцію захворіло 189 осіб у Ростові­на­Дону. У 55 із них був діагностований серозний менінгіт. Від хворих ізольовано ентеровірус 71­го типу. Серед осіб, які захворіли, більшість становили діти дошкільного віку, які відвідували дитячі дошкільні заклади. Захворювання переважно протікало в середній і важкій формі та починалося з високої температури, менінгіальних симптомів, стоматиту. Зареєстровано один смертельний випадок у дитини. На сьогодні виявлення нових випадків захворювань припинилося.

У м. Єлець Липецької області на ентеровірусну інфекцію захворіло 288 осіб. Від хворих було ізольовано ентеровіруси ЕСНО 36­го та 6­го типів, відмінні від типу збудника, що спричинив захворювання в Ростові­на­Дону. Клінічно захворювання перебігає у більш легкій формі ніж у хворих в Ростові­на­Дону.

У Москві з діагнозом “ентеровірусна інфекція” на стацлікуванні знаходиться 51 дитина.

Географія ентеровірусних хвороб охоплює всі континенти та країни світу. Захворювання можуть перебігати у вигляді спорадичних (поодиноких) випадків або епідемічних спалахів.

В Україні реєструються поодинокі випадки ентеровірусної інфекції.

Ентеровірусна хвороба ­ це велика група інфекційних захворювань, які об'єднує однаковий механізм зараження, схоже протікання, висока контагіозність (заразність) збудників, здатність збудників протягом тривалого часу виживати в об'єктах навколишнього середовища.

Ентеровірусна хвороба викликається ентеровірусами, серед яких нараховується понад 70 типів збудників. Найбільш поширені ЕСНО, Коксакі А і В, 68, 69, 70, 71 типи ентеровірусів.

Резервуаром і джерелом інфекції є хвора людина або вірусоносій.

Ця небезпечна інфекція вражає тільки людей. Зараження відбувається різними шляхами, у тому числі повітряно­крапельним (як і збудники звичайної застуди чи грипу) і фекально­оральним, зокрема при контакті з хворим через немиті руки, продукти харчування, столовий посуд та забруднену воду. Хворіють частіше за все діти віком від 3 до 10 років. Окрім того, хвороба часто зустрічається серед груп населення з низьким рівнем життя та в тропічних країнах із неналежними санітарно­гігієнічними умовами проживання. У помірному кліматі ентеровірусні інфекції частіше зустрічаються в літньо­осінній період, так як збудники пристосувалися до високих температур. У тропіках не відмічено сезонних коливань, відтак ентеровірусна інфекція реєструється постійно протягом року.

Чинники передачі – вода, овочі, руки, іграшки тощо, забруднені ентеровірусами.

Для ентеровірусної хвороби характерним є поліморфізм клінічних проявів захворювання. У 85% випадків захворювання перебігає безсимптомно, у 12­14% діагностуються легкі форми захворювання, і тільки 1­3% випадків можуть мати тяжкий перебіг. Найчастіше це серозний менінгіт, енцефаліт, гострий параліч, міокардит, гепатит тощо.

Основними клінічними симптомами викликаного ентеровірусами серозного менінгіту є висока температура, головний біль, блювота, не пов’язана з прийомом їжі, гіпертонус м’язів потилиці, біль у спині та животі, нежить, висипи на шкірі та слизових оболонках. Ентеровірусна інфекція часто проявляється у вигляді “літнього” грипу ­ так звана “триденна лихоманка” з катаральними явищами (нежить, першіння в горлі, сухий кашель) та кишковими симптомами (болі в животі, діарея, блювота). Не зважаючи на різноманітні прояви, поодинокі випадки хвороби діагностують клінічно, а при епідемічних спалахах проводять лабораторне підтвердження діагнозу. У залежності від форми, хвороба триває від 5 до 21 дня.

Профілактика.

Методи специфічної профілактики (вакцинація) проти ентеровірусних захворювань не розроблені. Заходи неспецифічної (індивідуальної) профілактики ентеровірусних захворювань такі ж, як при гострих кишкових інфекціях ­ використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду, ретельно мити перед вживанням фрукти та овочі, дотримуватись правил особистої гігієни, купатися в спеціально відведених для цього місцях.

18.07.2013Лікар­епідеміолог Світлана ЗЯТКЕВИЧ



Рівне-Ракурс №10 від 18.07.2013p. 
На головну сторінку