Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №613 від 25.07.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради лікаря

БЕРЕЖІТЬСЯ БЛИСКАВКИ!

БЕРЕЖІТЬСЯ БЛИСКАВКИ!

Вважають, що найбільш “грозове” місце на нашій планеті ­ це район Бютензорга на острові Ява, де блискавки спалахують 322 дні на рік.

Найчастіше блискавки потрапляють в окремі та виступаючі предмети, тому ніколи не можна ховатися в грозу поблизу одиноких дерев, стовпів й інших високих місцевих предметів (геодезичні знаки, піраміди, вершини відкритого пагорбу), слід відійти на 15 м. У дерева різних порід блискавки попадають з різною частотою: клен і береза ­ 0, акація ­1, липа ­ 2, бук ­ 3, сосна ­ 6, смерека ­ 10, тополя ­ 24, дуб ­ 54.

Небезпечно знаходитися у воді та поблизу неї. Палатку ставити поблизу самої води не можна, оскільки блискавки часто вдаряють у річкові береги. Останнім часом, як свідчить статистика, почастішали загибелі людей від ударів блискавки.

У горах грози виникають частіше, ніж на рівнинах. Тому, якщо гроза застала вас на відкритому місті, наприклад, у полі, знайдіть долину чи якесь заглиблення і заховайтеся в ньому. Не намагаєтеся заховатися у копицях сіна, снопах. Спробуйте добігти до лісу чи лісосмуги і перечекайте там грозу. Блискавки дуже рідко вражають кущі, чагарники. У жодному разі не ховайтеся під високими конструкціями чи об’єктами. Вони “притягують” блискавку. Якщо вас гроза спіткала в авто, не виходьте з нього. Зачиніть всі вікна і двері та перечекайте негоду всередині. Перебуваючи в помешканні, на дачі, вим­кніть із мережі електроприлади, а телевізор ­ від індивідуальної антени. Під час грози не користуйтеся мобільним телефоном ­ це вкрай небезпечно. Важливо ­ не панікувати.

Якщо ж ви стали свідком, коли в людину влучила блискавка, необхідно надати першу медичну допомогу:

• якщо потерпілий знаходиться у непритомному стані, дайте йому понюхати нашатирний спирт. Розстебніть одяг, звільніть грудну клітку. Витріть обличчя, шию та груди змоченою в холодній воді тканиною;

• при відсутності дихання, зробіть непрямий масаж серця та дихання “рот в рот”;

• якщо людина прийшла до тями, зігрійте її потилицю, нижні кінцівки, зону печінки, щоб полегшити кровообіг та життєдіяльність органів. Дайте теплий чай, заспокійливе (валеріана, корвалол), все, що розширює судини;

• при наявності опіків накладіть на уражені місця антисептичну пов’язку. У разі удару блискавкою варто натиснути на нігтьову фалангу мізинця (відповідає за серцево­судинну діяльність) та масажувати за годинниковою стрілкою складку між великим пальцем, яка відповідає за грудну клітку.

25.07.2013Валентина КОПЕЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 25.07.2013p. 
На головну сторінку