Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №613 від 25.07.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Кабачок

Кабачок

Дієтичні властивості кабачків обумовлені сприятливим поєднанням у них солей калію і натрію, високим вмістом води, пектинових речовин та низьким рівнем клітковини. Найбільша кількість поживних речовин ­ в м’якоті молодих плодів розміром 10­20 см із недозрілим насінням і м'якою шкіркою.

Цей овоч входить до всіх лікувальних дієт (у тому числі і для схуднення), рекомендований в харчуванні дітей, літніх людей, вагітних і годуючих жінок. У цій статті наведені всі корисні властивості овочу.

Проте є у нього і протипоказання в корисних властивостях: загострення захворювань шлунково­кишкового тракту (діарея), ниркова недостатність із високим вмістом калію в крові.

Для лікувальних цілей і корисних властивостей підходять тільки молоді кабачки (м'якоть і сік). При серцево­судинних захворюваннях (гіпертонія, гіпотонія, аритмія тощо) поліпшується живлення серцевого м’яза, нормалізується водно­електролітний баланс, очищаються судини, і знижується рівень холестерину. При захворюваннях шлунково­кишкового тракту (хронічні коліти, ентероколіти поза загостренням, запори, стани після операцій на шлунку) активізується робота травного тракту, поліпшуються функції шлунка і кишечника (моторна і секреторна), нормалізується кислотність. При захворюваннях нирок і сечового міхура (хронічний нефрит, пієлонефрит, цистит) кабачок сприяє виведенню з організму зайвої рідини, знімає набряки.

Молоді плоди відварити зі шкіркою без солі і масла, з'їсти, як пюре. Насіння дозрілих кабачків підсушити в духовці і їсти по 15­20 штук на день.

Сік молодих кабачків пити один­два рази на день за півгодини до їжі або через півтори після, починаючи з 1 ст.л., і поступово довести до 1­1,5 ст., Розділяючи порцію на три­чотири прийоми. При поганому переношенні корисних властивостей сік розбавляти 1:1 водою. При захворюваннях печінки (холецистити, гепатити) м’якоть і сік плодів сприяють кращому виведенню жовчі з жовчного міхура, що покращує роботу печінки, кишечника та підшлункової залози. При анемії поліпшується кровотворення за рахунок високого вмісту в соку і молодих плодах: калію, міді, заліза і хлорофілу.

У разі порушення обміну речовин (ожиріння, діабет, подагра), клітковина і пектини, що містяться в кабачках, посилюють перистальтику кишечника, перешкоджають всмоктуванню жирів, а високий вміст калію сприяє виведенню надлишків води і солей. При захворюваннях шкіри (алергія, діатез, екзема та інше) 10­12 квіток залити 0,5 л. окропу, настояти три години, випити за день, як чай. Курс ­ 10­12 днів. Можна застосовувати настій зовнішньо для обтирань шкіри. Поліпшується її стан, виводяться алергени.

25.07.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 25.07.2013p. 
На головну сторінку