Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №614 від 01.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Духовність

Дорога до храму пролягла через музей

Дорога до храму пролягла через музей

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка “Дорога до храму” (Християнство Рівненщини: минуле та сучасне), присвячена 1025­річчю хрещення Київської Русі. Експонати, які склали експозицію, ­ бережно зібрані і відновлені рівненськими реставраторами давні ікони, скульп­тури, надбані хрести, церковне приладдя. Зацікавлять відвідувачів вис­тавки книги­стародруки, пов’язані з історією християнства Рівненщини.

На церемонії відкриття директор музею Олександр Булига зазначив, що в приміщенні, де нині розташовані виставкові експонати, колись була гімназійна церква, а музейники цією виставкою в якійсь мірі відродили тут храм.

Відкриває виставку реконструкція Богородиці Одигітрії з Дорогобужа, створена художником­іконописцем Олександром Лавориком.

В окремій експозиції представлений одяг священнослужителів XVIII­XX століття різних релігійних конфесій.

Розкрити сторінки історії православ’я, католицизму, греко­католицизму допомагають врятовані співробітниками музею під час комплексних експедицій 70­80­х років ХХ століття духовні скарби. Відтоді вони зберігалися у фондах музею, а сьогодні відкриті для відвідувачів.

Окрім того на виставці можна побачити етнографічні експонати, якими користувалися в стародавніх храмах. Значна частина з них є унікальними. Це церковні хоругви, килими, а також рушники та вишивки для обрамлення ікон. З представленої на стендах колекції світлин можна дізнатися про цікаві епізоди з історії церковного життя Рівненщини.

Переважна більшість експонатів, як запевняє її організатор, завідувачка відділу історії релігії та мистецтв Людмила Шахматова, демонструється вперше.

Завершує виставку розділ “Відродження релігійно­церковного життя в незалежній українській державі”. Матеріали та експонати для цього розділу передали до музею церковні громади Рівненщини.

Реставратор Державного культурно­історичного музею­заповідника в м. Острог Микола БЕНДЮК зізнається, що побачив фонди по­новому. Особливо вразила пана Миколу ікона Діви Марії ­ на ній ­ голуб, який подає перстень для Діви Марії (це ще один символ Благовіщеня) ­ унікальний зразок іконопису, який був захований десь у запасниках, у не дуже доброму стані, нині дуже фахово відреставрований “лікарями”­реставраторами. Сфера навколо Богородиці світиться ­ її тонували, перекрили, і золото засяяло, можна сказати, повернули іконі життя.

“Дуже радий, ­ говорить Микола БЕНДЮК, ­ що така виставка відбулася, і ми з вами побачили багатства, які має Рівненський музей, надіюся, що в майбутньому на нас чекають ще не одні “розкопки” у ваших фондах”.

Настоятель храму Св. апостолів Петра і Павла о. Владислав висловив подяку предкам, які уміли відповідати Господу на Його Слово і створили таку багату спадщину.

“Я би хотів, ­ сказав о. Владислав, ­ щоб предмети, які ми тут маємо, оживали. Коли ми дивимося на Марію, Іоанна, ­ це для нас сьогодні не лише культові зображення. Вони говорять нам щось більше. Це не лише скульптури, картини, ікони ­ за тими предметами я прагну бачити людей. Я бачу священників, які одягають на себе оці ризи, чи світських, які тримали хрест. Завдання церкви ­ не стати музеєм, однак на історичному шляху бувало всяке ­ церкви закривали і створювали в храмових будівлях музеї атеїзму. Склалося так, що сьогодні в Рівному маємо музей, в якому дбайливо збереглися речі, що належали храму. Я бачу цю купель і згадую слова, якими священик звертається при хрещенні до людини, яку охрещує: “Ти є храмом Духа святого, ти є домом Божим”.

Протоієрей Віталій висловив сподівання, що праця працівників Рівненського музею стане поштовхом для науковців­істориків, “які б так само, як музейні реставратори відмивали ікони від кіптяви і бруду, відмили б істину про історичні події, адже є підстави говорити про 988 рік, як про фінальний акорд хрещення держави Київської Русі”. Адже корені хрещення наших земель більш глибокі, і ми маємо підстави вважати, що Волинь прийняла хрещення раніше за Київ ­ кирило­мефодіївське хрещення. Адже вже через чотири роки після хрещення князем Володимиром Русі, у 992 році, це вже була сформована структура з великою кількістю парафій із православним митрополитом.

“Дай Боже, щоб назва виставки “Дорога до храму” нас надихала, адже все наше земне життя є дорогою до храму”, ­ закликав о. Віталій.

Отець декан Євген в своєму слові наголосив, що “зібрати і відновити, відродити ці експонати ­ справа нелегка. Так само, як відродити, підняти з руїн церкву, віру, духовність. Історія християнства в нашій країні налічує 1025 років… Скільки це поколінь пронесло віру в Христа? Експонати, зіб­рані тут, свідчать, що українці були глибоко віруючою нацією. І щоби стерти наслідки тих 70­ти років безбожницького існування, потрібно докласти ще багато зусиль”.

Протягом двох з половиною місяців працівники музею проводитимуть тематичні екскурсії біля стендів виставки “Дорога до Храму”. Виставка триватиме до 10 жовтня 2013 року.

01.08.2013Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 01.08.2013p. 
На головну сторінку