Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №614 від 01.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#ВСЕ ПРО ДІАБЕТ

ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ

ПРАВИЛА ХАРЧУВАННЯ

У раціон харчування хворих на цукровий діабет потрібно обов’язково вводити велику кількість харчової клітковини (до 40 г). Вона сповільнює всмоктування вуглеводів із травного тракту, запобігаючи збільшенню цукру після їди. Сіль потрібно обмежити до мінімуму або вилучити. Слід забезпечити добову потребу організму у вітамінах. З метою розвантаження підшлункової залози рекомендують проводити розвантажувальні дні. Яблучний день - більш як 1,5 кг яблук. М’ясний день - відварена яловичина (0,5 кг), капуста відварена (0,5 кг). Вів­сяний день - каша з вівсяних крупів (300 г). Сирно-кефірний день - сир (250 г) і кефір (0,5 л). Поліпшує зір хворих морква, що містить багато каротину й калію. У харчуванні діабетиків мають бути капуста, огірки, бобові (особливо квасоля), буряки, редька, цибуля, часник, шпинат, петрушка, салат, несолодкі яблука й груші, цитрусові (особливо грейпфрути), ягоди ожини, калини, горобини, чорниці й брусниці, волоські горіхи, злакові, зерновий хліб, нежирні кисломолочні продукти. Фрукти, овочі та ягоди бажано вживати сирими або після мінімальної теплової обробки. Навіть каші краще не варити, а готувати з крупів, залитих окропом і витриманих до розбухання. До речі, як самостійний цілющий препарат можна використовувати 2 ст. л. подрібнених на млинку для кави гречаних крупів на склянку нежирного кефіру. Приймати вранці й увечері за 40 хв. до їди.

РЕЦЕПТИ ДЛЯ ШВИДКОГО ЗНИЖЕННЯ РІВНЯ ЦУКРУ

Для зниження рівня цукру широко застосовують і звичайну ріпчасту цибулю. Столову ложку цибулевого соку прий­мають двічі на день до їди. Із цибулі можна приготувати настій. Для цього цибулину середньої величини дрібно ріжуть і заливають склянкою перевареної води кімнатної температури. Витримують не менш як 2 години, п’ють по третині склянки тричі на день за півгодини до їди. За таким же принципом готують настій із зелених пір’їн часнику, які попередньо треба подрібнити, а краще - розтерти. Якщо дратує запах, цибулину можна спекти в духовці (не в мікрохвильовці). Печену цибулину з’їдають один раз на день уранці або ввечері, за півгодини до їди. Крім того, з цибулі готують настоянку на горілці (1:10). Настоянку приймають розведеною у воді двічі на день по 1 ч. л. Існує простий народний метод, який нормалізує цукор за 4-5 днів. Потрібно взяти одне сире куряче яйце, збити й змішати із соком одного лимона. Випити суміш уранці натще. Після цього не їсти й не пити протягом години.

(Продовження. Початок у №№ 24, 25, 26, 27, 28, 29, З0)

01.08.2013



Рівне-Ракурс №10 від 01.08.2013p. 
На головну сторінку