Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №616 від 15.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Цвітна капуста

Цвітна капуста

Кучерява капуста містить величезну кількість вітаміну С, групи В також вітаміни А, Е, D, К, Н, U. До складу капусти входять вуглеводи, клітковина, органічні і поліненасищені кислоти, крохмаль, цукри. Овоч містить мінеральні солі калію, кальцію, хлору, фосфору, магнію, сірки, натрію, міді, марганцю, заліза, цинку, молібдену, кобальту. Таким складним і багатим хімічним складом і пояснюються корисні властивості цвітної капусти. Це не просто корисний продукт харчування, це воістину лікарський засіб, здатний позбавити від багатьох недуг і проблем із здоров’ям.

Клітковина, що входить до складу цвітної капусти, тонша і ніжніша по структурі ніж у звичайної капусти, вона не дратує слизову оболонку травних органів, легко перетравлюється і не навантажує організм. Тому цвітну капусту рекомендують педіатри, як перший прикорм для малюків, а гастрологи рекомендують хворим виразковими хворобами, гаст­ритами, при захворюваннях жовчного міхура і печінки. Цей вид капусти чудово стимулює роботу кишківника, сприяє відходженню жовчі, перетравлюється навіть при мінімальній кількості шлункового соку і його низькій кислотності. Високий вміст вітаміну U сприяє регенерації клітин оболонки шлунку і 12­палої кишки. Вживаючи свіжий сік цвітної капусти можна значно прискорити процес загоєння виразок на поверхні слизової оболонки цих органів.

Завдяки невисокій калорійності (всього 29 ккал на 100 г) і змісту тартронової кислоти цвітна капуста є цінним дієтичним продуктом, який дозволяє не лише наситити організм потрібними і корисними речовинами, але і позбавити від зайвого жиру. Саме тартронова кислота перешкоджає утворенню жирових відкладень із зайвого цукру.

Цвітна капуста має виражений протиканцерогенний ефект, гальмує утворення ракових клітин, запобігає деформації здорових клітин. Ензими, що містяться в цвітній капусті, сприяють омолодженню і очищенню організму від токсинів, шлаків, шкідливих речовин.

Кучерява капуста впливає на організм комплексно, зміцнює судини і очищає кров, зміцнює кісткову тканину, покращує кровотворення, нормалізує обмін речовин. Завдяки такій дії посилюється імунітет, підвищується стійкість організму до різного роду збудників.

Зовнішньо цвітну капусту застосовують при опіках і для загоєння ран. Подрібнений овоч змішують з білком яйця і накладають у вигляді пов’язки на пошкоджену область.

15.08.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 15.08.2013p. 
На головну сторінку