Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №616 від 15.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як перевірити свіжість яєць

Як перевірити свіжість яєць

Ознакою якості курячого яйця є його свіжість. Знання простих секретів визначення свіжості яєць допоможе не помилитися при купівлі. Придатність до вживання курячих яєць залежить від їх віку та умов зберігання. У жарку пору року цей продукт псується набагато швидше. Як же визначити свіжість курячих яєць?

Перевірка яєць на свіжість при покупці

Перш за все, важливо подивитися на поверхню яєць у лотку. Нещодавно знесені яйця мають матову поверхню, а старі - трохи глянсову. Цей метод не зав­жди працює - продавці іноді миють свій товар, а це впливає на зовнішній вигляд. Корисно порівняти всі яйця в лотку: вони з однієї партії і повинні бути одного кольору. Якщо відрізняються, - можливо до свіжих додали більш старі. Інший спосіб - струснути яйце. Таким простим експериментом легко визначити “бовтуна”, тобто негоже для споживання яйце. У процесі зберігання яйце всихає, його внутрішня оболонка відділяється від шкаралупи і вміст “бовтається”.

Перевірка яйця на свіжість у домашніх умовах

Не будемо зупинятися на складних експериментах з визначення свіжості, таких як вимірювання температури яйця в різних частинах (у свіжого тупий кінець тепліше ніж гострий) або просвічування ультрафіолетом (свіжі яйця - яскраво червоні, старі - блідо-лілові).

Перевірити на свіжість яйця в домашніх умовах можна набагато простіше. Потрібно всього лише опустити його в концентрований розчин кухонної солі. Якщо яйце лежить на дні посуду, то вік його не більше тижня. Якщо піднімається вгору тупий кінець, але гострий ще на дні, то яйцю близько 10 днів. Якщо плаває в розчині - яйце вже зберігається близько 2 тижнів. А якщо плаває, як поплавок, наполовину висунувшись із води, його краще викинути.

Розбивши яйце на сковорідку, можна з великою часткою впевненості сказати, свіже воно або не зовсім. Мається на увазі не той випадок, коли сморід підкаже, що продукт зіпсований. Яйце може бути пр­и­­датним для використання, але не придатним для зберігання, якщо його білок відразу розтікається по сковорідці. У свіжого - білок щільніший і більш в’язкий. Білок свіжого яйця прозорий, жовток пружний, його оболонка щільна. Якщо біля розбитого яйця жовток відразу ж розтікається і перемішується з білком - свіжість його сумнівна.

Зварені свіжі яйця чистяться набагато гірше, тонка плівка між шкаралупою і білком тримається щільно. Колір жовтка не показує свіжість, а залежить від раціону курки. Жовтки насиченого жовто-оранжевого кольору бувають у сільських курей, які харчуються зерном, травою і черв’ячками, а також у птахів на птахофабриках, яких годують спеціально розробленими комбікормами з добавками для кольору.

15.08.2013



Рівне-Ракурс №10 від 15.08.2013p. 
На головну сторінку