Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №617 від 22.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Брати наші менші

ЛИШЕ ВІД ЖИТТЯ СОБАЧОГО СОБАКА БУВАЄ КУСАЧОЮ

ЛИШЕ ВІД ЖИТТЯ СОБАЧОГО СОБАКА БУВАЄ КУСАЧОЮ

Що ви зробили б, якби вашу дитину покусав собака? Блискавичне, інтуїтивне бажання в таких випадках ­ схопити перший­ліпший дрючок і вбити небезпечну тварину. Не дивно, що декотрі батьки так і роблять ­ у нападі гніву мстяться тварині. Однак для цього треба принаймні схопити важку гілляку (бейсбольну битку, травматичний пістолет тощо), знайти того самого собаку і…

І ось тут виникає колізія: найчастіше помста наздоганяє не того, хто скоїв лихо. Адже, як правило, собака кусає дитину не на ваших очах (ви б того не допустили, правда ж?), а коли дитина гуляє без нагляду. Поки покусана дитина прибігла додому, поки поскаржилася ­ собака встиг­ла зникнути з місця злочину. Тому агресія схвильованих батьків виливається на тих, хто потрапив під гарячу руку. І найчастіше дістається тим собакам, які просто довіряють людям, не проявляючи агресії, а навпаки поводяться досить безпечно ­ собакам стерилізованим, в яких внаслідок операції поступово зникає біологічна потреба боротися за самку або захищати цуценят.

А ось собак, які не пройшли ветеринарну обробку, краще не зачіпати. Особливо небезпечні вони в період “весіль” або коли самка годує цуценят. Інстинкт змушує таких тварин бачити у людині, маленькій або великій, свого ворога і, відповідно, захищатись. А найкращий захист ­ це напад. Отже, якщо ви побачили на вулиці зграю безпритульних собак ­ не дивіться тваринам у вічі, відверніться, спокійно обійдіть їх стороною. У крайньому випадку, якщо собаки наближаються до вас із агресивними намірами, зробіть вигляд, що ви підбираєте з землі каменюку і намагаєтесь жбурнути нею в тварину. Як правило, цього достатньо, щоб тварина відступила.

Неприємні моменти бувають у велосипедистів, коли зграя собак переслідує того, хто рухається. Знаю одного велосипедиста, який возив на рамі тонку гнучку палицю: дос­татньо було шмагонути цією палицею найнастирливішу зі зграї, і переслідувачі залишали свої спроби вчепитися в ногу водія двоколісного транспорту.

Але сьогодні на вулицях Рівного все частіше можна побачити собак із кліпсами на вухах. Це означає, що до них застосовано тимчасовий (та й поки чи не єдиний) захід, який допомагає вирішити ситуацію: масову стерилізацію та кліпсування собак. Таких тварин передають на утримання дворів.

Перед тим, як почепити псу на вухо таку “прикрасу”, за ним кілька днів спостерігає команда спеціалістів, стерилізує, вакцинує проти сказу та інших недуг, ставить на облік, і тоді вже випускає на вулицю. Собаки з кліпсами набагато спокійніші, здорові, і, головне, не матимуть приплід, що, звісно, допомагає зменшити їхню кількість на вулицях. А ось тим, хто при слові “собака” хапається за пістолет, раджу: запам’ятайте, собак через жорстокі вбивства не поменшає!

Тому, якщо ви зустріли на вулиці чи у дворі собаку з кольоровою (рожевою, синьою чи зеленою) кліпсою, чи в пластиковому кольоровому нашийнику, ­ вам не потрібно боятися. Ці тварини стерилізовані, їх пролікували від паразитів і зробили щеплення проти найпоширеніших собачих хвороб, у тому числі ­ проти сказу. Ці собаки, зазвичай, спокійні, дружелюбні і не несуть жодної загрози.

Тому карати таких тварин за чужі гріхи ­ не варто!

А зі справжніми загрозами, які несуть у собі безпритульні не щеплені і не стерилізовані тварини, повинні розібратися відповідні служби. Як саме ­ відповідь на це питання наші журналісти шукатимуть найближчим часом. А якщо у вас виникли конструктивні думки щодо безпечного існування поряд із вуличними тваринами, напишіть листа нам в редакцію.

Валентина ТКАЛЕНКО

P.S. Минулої суботи, 17 серпня, зоозахисники святкували Всесвітній день бездомних тварин, який започатковано у 1992 році Міжнародним товариством прав тварин і відзначається щороку в третю суботу останнього місяця літа.

У всьому світі цього дня проходять просвітницькі і благодійні заходи. Волонтери проводять концерти, конкурси і аукціони, під час яких збирають кошти на допомогу бездомним тваринам. Багато ветеринарних клінік у цей день безкоштовно проводять стерилізацію кішок і собак.

22.08.2013



Рівне-Ракурс №10 від 22.08.2013p. 
На головну сторінку