Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №617 від 22.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Здорові судини - здорове серце

Україна займає перше місце в Європі за кількістю серцево­судинних захворювань. В 2011­2012 роках через хвороби серця померло 440 тисяч українців, і з кожним роком ця страшна цифра лише збільшується. Не маючи впевненості в завтрашньому дні, більшість людей живе в постійному стресі, а він руйнує серцево­судинну і нервову системи. Більшість із них, щоб якось погасити стрес, починають випивати, палять або заїдають стрес смачною їжею: чіпсами, цукерками, тістечками. У підсумку ­ зайва вага тіла, а це ­ додаткове навантаження на серце. Та й в нашому раціоні спостерігається надлишок жирів та вуглеводів.

Ми дуже багато їмо жирного м’яса, картоплі, хліба, солодощів і дуже мало вживаємо фруктів і овочів.

А ще слід сказати і про малорухливий спосіб життя. Ми мало рухаємося, а це негативно впливає на серце, воно швидко атрофується, втрачає здатність виконувати свою функцію. Японські геронтологи вирахували, що людині середніх років для нормального функціонування організму слід зробити за добу не менше 10 тисяч кроків. Тому можете придбати корисний прилад ­ крокомір, який покаже вам, скільки кроків ви зробили, яку відстань пройшли і скільки енергії на це потратили. Такий прилад допоможе також виробити внутрішню дисципліну, самоконтроль, покаже, наскільки активний спосіб життя ви ведете.

На жаль, багато людей живе, як вийде, мало піклується про своє серце, не жаліє його, не береже, забуваючи просту істину ­ серце дається один раз при народженні, і запасне серце для людини природою не передбачено.

Здорове серце ­ це, перш за все, здорові судини і здоровий спосіб життя. Найважливішими для судин серця є антиоксиданти. Вони захищають клітини їх внутрішніх стінок від руйнування вільними радикалами, тим самим перешкоджаючи утворенню тромбів і атеросклеротичних бляшок, збільшують еластичність великих і дрібних судин, зміцнюють їхні стінки і сприяють нормалізації тиску. Антиоксидантну дію мають багато вітамінів і мікроелементів, а також речовини, які містяться в рослинах. При цьому найціннішим для серцево­судинної системи є лікопін­антиоксидант, який міститься у фруктах і овочах, забарвлених у червоний і рожевий колір, а також антиоксидант ­ ресвератрол, який міститься у виноградних кісточках.

Великий вплив на роботу серця і судин мають Омега­3 поліненасичені жирні кислоти. Дослідження показали, що вони знижують вміст шкідливих жирів у крові, перешкоджають утворенню тромбів і розвитку запалення в судинах, захищаючи тим самим від атеросклерозу, інфарктів і інсультів.

Головне джерело Омега­3 кислот ­ риба і морепродукти, а також нерафіновані рослинні олії.

Зменшити ризик серцево­судинних захворювань вам допоможе різнорідне і збалансоване харчування.

І ще, щоб тримати серце і судини в тонусі, дотримуйтесь старої мудрості і вставайте з­за столу трішки голодними.

Адже талія понад 89 см ­ це вже реальна загроза здоров’ю, яка запускає ланцюг тяжких змін в організмі.

22.08.2013Лікар­санолог Валентина КОПЕЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 22.08.2013p. 
На головну сторінку