Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №618 від 29.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Рівне - 730. Минуле та сучасність

Рівне - 730. Минуле та сучасність

Напередодні дня міста у приміщенні Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки “Рівне ­ 730. Минуле та сучасність”. Представлені на експозиції фотоматеріали, предмети вміщують історію міста дореволюційної, радянської та сучасної епохи.

Краєзнавець та журналіст Чеслав Хитрий написав три книги, присвячених історії міста. Він розповів два цікавих факти стосовно архітектурних перебудов радянських часів. Тодішні чиновники допустили два випадки втручання в життя історичних архітектурних споруд ­ костьолу святого Антонія, з якого демонтували верхівки з хрестами, та Свято­Воскресенського собору, в якому організували музей aтеїзму і космонавтики. До речі, завдячуючи цьому, збереглися первинні розписи в середині Свято­Воскресенського собору, адже працівники музею дбали про це приміщення. А ось костьолу святого Антонія за радянських часів дісталося більше. Він був збудований у 1900 році на місці старого храму. Навіть у часи німецької окупації та під час визволення Рівного і обстрілу цього району радянськими мінометниками ­ приміщення храму не постраждало. А ось за радянських часів були зруйновані чудові башти зі шпилями, виконані у неоготичному стилі. Було знищено поховання, склепи яких знаходились у підвалі костьолу. У костьолі влаш­тували кінотеатр “Глобус”, а згодом костьол взагалі перетворився на занедбану споруду. Нині тут ­ Зал камерної та органної музики. Чудово, що споруда не зазнала руйнації: колони, стеля ­ все залишилося в первинному виг­ляді.

Презентувала вис­тавку та розповіла про унікальні експонати старший науковий працівник Надія Радіонова. Серед найдревніших експонатів є конструкція дерев’яної підлоги 18­19 століття одного із будинків на головній вулиці міста, яку археологи знайшли під час будівництва торгівельного центру “Злата плаза”. Є в експозиції старі листівки, фото вулиць та мешканців старого міста, документ Рівненського магістрату з печаткою, на якій зображені в’їзні ворота міста та безліч інших цікавих експонатів. Виставка створена з фондових матеріалів Рівненського обласного краєзнавчого музею та Державного архіву Рівненської області і доповнює існуючу виставку “Старе Рівне” та інші експозиції музею.

29.08.2013Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 29.08.2013p. 
На головну сторінку