Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №247 від 06.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Жити стає краще?

Зарплата зросла, а рубль конвертували

Починаючи з липня в Україні зросла мінімальна зарплата, й нині вона становить 375 гривень. Це означає, що доходи українців стали більшими. До речі, відтепер власні заощадження можна зберігати і в рублях. Російська валюта віднині набула статусу конвертованої.

Якщо раніше працівники банків рекомендували зберігати гроші у гривнях, доларах, євро чи золоті, то нині до цього ряду додається ще й російський рубль. Це досить вигідно для вітчизняних бізнесменів, які співпрацюють з російськими фірмами та підприємствами. Втім, самі банкіри цієї думки не поділяють.

- У нас іще ніхто не зберігає заощадження в російській валюті, - зазначила кореспонденту “РР” керуючий філією банку “Фінанси і Кредит” в Рівненській області Надія Плютинська. - Сумнівно, що взагалі з’являться такі бажаючі. Спочатку Росія повинна відкрити “ворота” для українського бізнесу. Адже заборона ввозити молочну та м’ясну продукцію дуже сильно фінансово зачепила місцевих виробників. Зокрема - й у Рівненській області.

Втім, експерти переконані, що зі зростанням цін на енергоносії, рубль поступово зміцнюватиме свої позиції. За деякими прогнозами, співвідношення гривня - рубль незабаром може становити 1,9.

Не бояться наші банки й надалі видавати різноманітні кредити. Експерти свого часу вказали, що темп кредитування населення збільшується, а залучення коштів навпаки - зменшується.

- Нас це не стосується, - переконана керуючий Рівненською філією банку “Надра” Антоніна Озімковська. - У нас між видатками та залученням коштів, чи то у вигляді депозитів, чи інвестицій існує баланс, якого ми жорстко дотримуємося. Можливо, в інших банках такого немає.

Однак кредитуванням на купівлю, скажімо побутової техніки, займаються й інші фінансові установи. У них ризик виконання операцій дійсно вищий.

- На всі 100 відсотків упевнена, що видані кошти нам повернуть, інакше техніка, на яку брали кредит, залишається у нас, - розповіла голова кредитної спілки “Пріоритет”, член спостережної ради кредитних спілок України у Рівненській і Волинській областях Тетяна БАЙБАРА. - А ось схема, за якою працюють інші, коли кредит оформляють за 20-30 хвилин, дуже небезпечна для самої установи. На моє переконання, імовірність повернення коштів там становить 40-50 відсотків. Адже без довідки про прибутки неможливо встановити платоспроможність клієнта. Тому, думаю, що у подібних установах часто виникає проблема неповернення коштів.

06.07.2006Володимир Попик



Рівне-Ракурс №10 від 06.07.2006p. 
На головну сторінку