Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №625 від 17.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Повертаючись до надрукованого

Підприємство “Смигаторф”: ситуація після страйку

До ситуації, яка склалася на підприємстві “Смигаторф” після дев’ятиденного страйку, що відбувся у вересні, прикута нині увага як представницької, так і виконавчої влади області. Наприкінці минулого тижня вона стала предметом обговорення на засіданні постійної комісії з правових питань, гласності, депутатської діяльності, етики та регламенту Рівненської обласної ради.

За словами директора державного підприємства “Рівнеторф” Ірини Тимощук, сьогодні підприємство, як і до страйку, працює стабільно, планові показники перевиконуються. Проте, за дні простою, смизькі торфовики заборгували споживачам 1 тисячу 800 тонн брикетів. Як каже Ірина Тимощук, вже є рішення суду про визнання страйку незаконним.

Щодо передумов страйку, то його, як зазначалося на засіданні депутатської комісії, організувала група людей, які керувалися власними інтересами. Підстав страйкувати, як підкреслили деякі депутати Рівненської облради, в працівників підприємства не було.

Нагадаємо, 11 вересня ви­роб­ницт­во на державному підприємстві “Смигаторф”, що у Дубенському районі, зупинили. Більше 150 працівників підприємства оголосили страйк з вимогою змінити керівництво підприємства. Як стверджували страйкарі, з весни “Смигаторф” зумисне намагалися зробити банкрутом, щоб підприємство корпоратизувати. Окрім того, люди нарікали, що із заводу почали звільняти працівників, майже на 20% скоротилася заробітна плата, впало виробництво.

Страйкарі вимагали нормалізувати виробництво, не змінювати виду продукції, не зменшувати зарплату, а також не відділяти виробництво від збуту. Вимоги страйкарів вивчало керівництво області, яке прибуло безпосередньо на підприємство, ситуацію обговорювали й у профільному міністерстві. Після цього 20 вересня діяльність “Смигаторфу” була відновлена.

Зараз, як зазначалося під час засідання комісії, у підприємстві “Смигаторф” середня заробітна плата є однією з найвищих в області ­ 4,5 тисячі гривень. А ось за чий рахунок доведеться гасити завдані збитки ­ питання залишається без відповіді.

На підприємстві, за повідом­ленням прес­служби Рівненської обласної державної адміністрації, побував і зустрівся з трудовим колективом очільник області Василь Берташ. Голова облдержадмініст­рації приїхав на збори трудового колективу, щоб дізнатися, чи влаштовують людей висновки, які напрацювала спеціальна робоча група. Її створили відповідно до наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості, адже колектив звернувся зі своїми проблемами саме до очільника області, тому він і аргументував у столиці необхідність оперативного врегулювання конфлікту на держпідприємстві.

Голова облдержадміністрації вислухав думку працівників та проаналізував разом із ними вис­новки комісії стосовно кожного питання. Зокрема, в трудового колективу було 14 вимог. Декотрі з них після роз’яснень відразу зняли. Так, людей запевнили, що корпоратизації підприємства немає, а якщо в подальшому це питання виникатиме, то його погоджуватиме сам колектив.

Щодо кадрових питань, то накази, які, на думку людей, були незаконними, вже відмінили. Про випадки вчинення тиску на працівників підприємства їх відразу попросили повідомляти про це правоохоронців, яким доручено ретельно розглянути скарги колективу на колег, які зловживали службовим становищем. Правоохоронці пообіцяли надати вичерпні відповіді через 10 днів.

За такий же термін керівництво “Укрторфу” повинно запропонувати чіткий механізм відвантаження готової продукції, оскільки працівники нарікали на непрозорий підхід у його черговості. Також столичне керівництво має погодити з трудовим колективом план роботи підприємства на 2014 рік.

Керівництво “Укрторфу” запевнило колектив ДП “Смигаторф”, що нового директора визначить конкурсна комісія. Вакантну посаду запропонують тому, хто подасть найперспективнішу програму розвитку підприємства. На це піде 10 днів із моменту подання претендентами бізнес­планів.

17.10.2013Ярослав ТАРАСЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 17.10.2013p. 
На головну сторінку