Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №626 від 24.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Брифінг

Правоохоронці - правопорушники

У нашому житті трапляється, що ті люди, які повинні бути взірцем у дотриманні законодавства, самі його й порушують. З початку поточного року прокурорами Рівненської області направлено до судів 15 обвинувальних актів стосовно працівників правоохоронних органів, 11 із них стосувалися міліціонерів, 2 ­ працівників головного управління Міндоходів у Рівненській області та ще 2 ­ працівників Державних фітосанітарної та екологічної інспекцій. Під час брифінгу ці дані оприлюднив заступник прокурора Рівненської області старший радник юстиції Юрій Мельник.

Про фабули більшості справ ми вже розповідали в попередніх номерах газети “Рівне­Ракурс”, а ось на брифінгу довелося почути таке, що вчергове може “прославити” Рівненщину на всю Україну.

Затриманого помістили в собачий вольєр

Як відомо, кожний громадянин у разі затримання має право на повагу до себе та може вимагати відповідних умов утримання. На Рівненщині, за словами Юрія Мельника, так вважають далеко не всі. Так, в одному з районів краю перед судом затриманого помістили на півдоби в собачий вольєр.

Правда, що ж такого скоїв чолов’яга і за що йому така кара, Юрій Мельник, на жаль, не уточнював, зіславшись на таємницю слідства. Проте повідомив, що сидів чоловік у собачому вольєрі, але за відсутності чотирилапих.

Наразі за даним фактом прокуратурою області розпочато досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України (зловживання службовим становищем).

Причетний до смертельного ДТП міліціонер намагався приховати злочин

Мешканці області пригадують смертельну шляхово­транспортну пригоду, яка сталася минулого місяця неподалік Житинського кільця. Нагадаємо, водій білої “Волги” збив дитину, яка загинула на місці пригоди, і ганебно втік. Згодом він намагався знищити автомобіль, розібравши його на запчастини, щоб не залишилося речових доказів. Так ось, виявилося, що в салоні “Волги” одним із пасажирів був міліціонер. Як зазначалося на брифінгу, в порушення вимог Закону України “Про міліцію” та наказів МВС України він не лише не повідомив правоохоронні органи про вчинення кримінального правопорушення, а більше того ­ разом із водієм втік з місця вчинення ДТП і в подальшому допомагав останньому розкомплектовувати вказаний вид транспорту з метою приховування слідів злочину.

На даний час до цього старшого лейтенанта міліції застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. І, як стало відомо редакції, цей чоловік у міліції більше не працює.

Правоохоронці не реєструють кримінальні правопорушення

Окрім того, під час брифінгу зазначалося, що працівники Костопільського РВ УМВС України в Рівненській області умисно, в порушення вимог Кримінального процесуального кодексу України та з метою покращання стану законності й правопорядку на території району, не вносили до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про правопорушення, чим позбавили можливості виявити та притягнути винних до кримінальної відповідальності. Лише з червня по серпень 2013 року ці працівники міліції не зареєстрували 6 випадків вчинення злочинів, серед яких ­ крадіжки, нанесення тілесних ушкоджень різних ступенів тяжкості та дорожньо­транспортна пригода, у результаті якої було травмовано людину.

Аналогічні правопорушення виявлено також у Здолбунівському, Рокитнівському та Млинівському районах.

За цим фактом прокуратурою зареєстровані кримінальні провадження та розпочато досудове розслідування за ст. 364 (зловживання службовим становищем) та ст. 367 (службова недбалість) КК України.

24.10.2013Ярослав ТАРАСЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 24.10.2013p. 
На головну сторінку