Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №626 від 24.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Новації

Історія України на Інтернет-порталі

Історія України на Інтернет-порталі

Рівненщина стане однією з чотирьох областей України, де вперше запровадять загальнонаціональний громадський Інтернет­портал та Інтернет­телебачення www.litopys.com.ua у рамках патріотичного проекту “Україна: Історія великого народу”. На думку ініціаторів проекту, щоб будувати потужну державу, людям потрібно знати її історію.

Організатори планують створити мережу історичних клубів, залучати до висвітлення історії студентів, бібліотекарів, музейних працівників та усіх, хто допоможе зібрати історичні дані для поповнення Інтернет­порталу. До складу громадянського об’єднання “Україна Славетна” входять два представники Рівненщини ­ заступник голови Рівненської ОДА Олексій Губанов та ректор Національного університету “Острозька академія” Ігор Пасічник.

­ Проект є пілотним ­ повідомив кореспонденту газети “Рівне Ракурс” один з його авторів, президент благодійного фонду “Схід­Захід разом” народний депутат Володимир Зубанов. За його словами, в наповненні інтернет­порталу текстами, відео­ та фотоматеріалами взяли участь вчені двох рівненських установ ­ Національного університету “Острозька академія” та Рівненського державного гуманітарного університету. У подальшому планується долучати до співпраці й студентів, які можуть навіть знімати наукові фільми засобами сучасної техніки.

Ректор Острозької академії Ігор ПАСІЧНИК зауважив:

­ На жаль, багато волинян не знають, що колись Остріг був потужним культурним центром Східної Європи. Відтепер багато хто здивується, що історично культура, книгодрукарство зароджувалися саме тут, неподалік. Якщо країна інтегрується до Євросоюзу, такі речі треба вивчати та виносити на загал.

Заступник голови Рівненської ОДА Олексій ГУБАНОВ висловив власну думку:

­ Наповнення Інтернет­порталу не буде спонтанним, на кшталт листа із Простоквашино, яке почав писати дядя Федір, а закінчував Шарик. Публікуватися будуть не всі матеріали, адже історія ­ річ, яка потребує уточнень професіоналів. Тому за якість матеріалів буде відповідати загальноукраїнська та обласна експертна рада. Це буде системна робота, але матеріали, які будуть надходити на портал, будуть ретельно вивчатися, систематизуватися.

У рамках проекту було створено художній та музичний напрямки, які були представлені рівнянам 21 жовтня в стінах Музично­драматичного театру. Художник­баталіст Артур Орльонов представив рівненському глядачу дві серії історичних полотен. Перша серія картин розповідає про засновників Києва, друга містить історичні дані про життя князів Острозьких. Також у серії картин представлені ключові битви, такі як бій на Синіх Водах. Битва на Синіх Водах (Синьоводська битва вірогідно між 24 вересня ­ 25 грудня 1362 року) ­ битва що відбулася на річці Сині Води між литовсько­руським військом Великого князя Литовського Ольгерда Гедиміновича та ордами монголо­татарських правителів на Поділлі, поблизу фортеці Торговиці (тепер село Новоархангельського району Кіровоградської області). До речі, нині на місці, де відбувався бій на Синіх Водах, встановлено банер з репродукцією картини. Музична частина програми містила балет на музику Євгена Станковича на тему часів заснування міста Києва “Володар Борисфену”. Авторами лібрето до балету стали Анатолій Толстоухов та Володимир Зубанов ­ зас­новники проекту “Україна: Історія великого народу”. Наступним етапом розвитку проекту стане створення мережі українських історичних клубів, в які ввійдуть бібліотеки, підприємства, громади міст і сіл, студентські колективи, місцеві теле­ і радіокомпанії. Вони створять своєрідні літописи всієї території України, зосередивши увагу на видатних особистостях, які зробили важливий внесок у становлення державності України в різні часи.

24.10.2013



Рівне-Ракурс №10 від 24.10.2013p. 
На головну сторінку