Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №626 від 24.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Що робити, якщо Ви отримали у касі магазину підозрілу банкноту

Що робити, якщо підозрілу банкноту Ви отримали у касі магазину чи банку. Краще одразу повернути її касирові. Відповідно до інструкції НБУ “Про валютно­обмінні операції”, претензії з приводу платоспроможності і кількості банкнот приймаються тільки в тому випадку, якщо гроші були перевірені і перелічені безпосередньо перед віконцем каси.

А ось якщо підробка вже виявлена в гаманці, варто діяти дуже обережно. Відповідно до інструкції Нацбанку, касир зобов’язаний примусово вилучити у клієнта фальшиві гроші. Більше того, якщо виявлено хоча б дві сумнівні банкноти або більше, касир повинен негайно зателефонувати про це в міліцію.

Гроші можуть бути відібрані у їхнього власника тільки в обмін на касовий ордер, скріплений підписом і печаткою працівника банку, який прийняв банкноти на експертизу, і довідку про вилучення банкноти для дослідження.

Тільки в цьому випадку є шанс, повернути гроші в повному обсязі, і, по­друге, відгородити себе від підозр правоохоронних органів в умисному злочині. Визначати, фальшива банкнота чи ні, протягом п’яти днів буде територіальне управління НБУ. Після цього банк зобов'язаний проінформувати клієнта про результати експертизи і ознайомити під розпис з відповідним актом.

Якщо банкноти виявилися справжніми, то їх сума повністю відшкодовується. Фальшиві банкноти передаються в Міністерство внутрішніх справ і збиток, понесений їх власником, не компенсується.

24.10.2013



Рівне-Ракурс №10 від 24.10.2013p. 
На головну сторінку