Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №629 від 14.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Знання - сила

Чиновники склали іспити

Чиновники склали іспити

Напередодні Дня української писемності і мови чиновники міськвиконкому здавали іспити на знання української мови та літератури. Звісно, оцінок їм ніхто не ставив, але 11 балів заробили лише троє осіб із усіх присутніх в залі.

Із завдань, які мали вирішити чиновники, була перевірка на знання творів Тараса Шевченка. У якості завдання пропонувалося вставити словосполучення, рядки, речення у таких відомих віршах, як “Заповіт”, поема “Катерина”, “Тече вода з­під явора”, “Мені тринадцятий минало”. Наприк­лад, начальник управління культури і туризму Валерій Марченко виявив композиторські здібності і, окрім тексту, написав у завданні ще й ноти, на які було покладено вірші. Володимир Хомко жартома заявив, що тут не обійтися без “бомб”, тобто без шпаргалок, і додав, що все своє чиновницьке життя боровся з використанням русизмів у власній мові.

­ Коли я працював у Львові, ­ розповів Володимир Хомко, ­ мою мову постійно виправляла колега ­ донька Романа Шухевича, мовляв, треба казати не “слідуюче”, а “наступне”. А загалом, якби я мешкав десь у Чехії, ­ продовжив міський голова, ­ то з поваги вчив би чеську, отже, чиновникам треба добре знати рідну мову.

Окрім цього завдання треба було відредагувати стандартні словосполучення типу “згідно з наказом” або “приймати участь”, переправляючи їх на вірні “згідно наказу” та “брати участь”. Наприкінці іспитів найстаранніші “учні” читали напам’ять рядки з творів Тараса Шевченка. Міський голова Володимир Хомко підтримав пропозицію колег проводити такі заходи і в майбутньому.

14.11.2013Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 14.11.2013p. 
На головну сторінку