Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №629 від 14.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Кизил

Кизил

Корисні властивості кизилу пов’язані з його біологічним складом. У його м’якоті міститься від 10 до 17% цукру, що включає в себе як фруктозу, так і глюкозу, також у ньому містяться фруктові кислоти ­ лимонна, яблучна, бурштинова. Кизил багатий на вітаміни С і Р, провітамін А, пектинові, дубильні і азотисті речовини. У ньому дуже багато мікроелементів, таких як фітонциди, солі сірки, калію, магнію, заліза і кальцію. До речі, вміст вітаміну С в кизилі іноді перевищує рекордсменку по його вмісту ­ чорну смородину, у 100 г кизилу міститься близько 50 г аскорбінової кислоти. Кісточки та кора кизилу також вельми корисні, перші містять у собі жирні олії, а кора ­ дубильні речовини, глікозид Корін, яблучну кислоту та інші елементи. Листя ­ цінні вітамінами С і Е.

Якщо вам необхідний якраз сечогінний або жовчогінний ефект від кизилу, ви можете приготувати наступний настій: залийте 1ст.л. листя кизилу склянкою окропу і закрийте ємність кришкою, при цьому ємність потрібно помістити на водяну баню і протримати її там близько 15 хвилин, потім остудіть відвар і процідіть. Приймати такий настій потрібно 3 рази на день по 1/3 склянки перед їдою.

Якщо вас мучить пронос, залийте 1ст.л. плодів кизилу склянкою окропу і приймайте отриманий відвар протягом доби. Завдяки тому, що в кизилі містяться пектини, всі одержувані з нього продукти ефективно очищають організм і прискорюють процес обміну речовин у ньому.

Хворим на цукровий діабет допоможе сік зі свіжих плодів кизилу. Тільки зверніть увагу на реакцію вашого організму на нього. Для початку прий­майте сік кизилу по 50­70г за півгодини до прийому їжі, якщо негативної реакції організму не відбулося, збільшуйте поступово дозу до 1 склянки.

Корисні властивості кизилу допоможуть впоратися з недокрів’ям, подагрою і також відновити правильний метаболізм в організмі. Для цього потрібно залити подрібнені листя і гілочки кизилу окропом з пропорції 1ст.л. на 1 склянку окропу. Потім потрібно приймати цей відвар по 3 ст.л. 3 рази на день.

Корисні властивості кизилу можуть стати в нагоді і при лікуванні ревматизму. Залийте 1 ч. л. коренів кизилу 2 склянками води і варіть 15 хвилин. Потім залиште відвар настоюватися 2 години, попередньо обгорнувши ємність рушником. Потім почніть приймати його по 2 ст. л. 3 рази на день.

Щоб позбутися застуди, потрібно їсти варення з кизилу, а при грипі, кору, ангіні, скарлатині і рахіті потрібно їсти свіжі та сушені плоди кизилу. При цьому, якщо ви будете сушити плоди кизилу самостійно вдома, це одночасно очистить повітря в приміщенні від комах і бактерій, так що корисні властивості кизилу поширюються не лише на лікування хвороб, але і не дозволяють отримувати їх ззовні.

14.11.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 14.11.2013p. 
На головну сторінку