Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №247 від 06.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Божа кара чи природне явище?

Жертви блискавки

Жертви блискавки

Одна із теорій частого ураження Сарненщини природним електрозарядом - залягання у грунті руд

24 червня, опівночі, в селі Бетейки Сарненського району від удару блискавки на подвір’ї садиби сім’ї Р. загорівся дах цегляного хліва. У селі переполох - хто стане наступною жертвою?..

Одному Богу відомо, чому блискавка уже вп’яте за останні роки “систематично” підпалює будинки, хліви, копиці сіна жителів Бетейок. З цього приводу сьогодні ходять найнеймовірніші припущення. Недоброзичливці кажуть, що на село накликали прокляття. Або ще версія, - нібито тут живе злий чаклун, який завдає шкоди тощо.

Працівники Сарненського райвідділу ГУ МНС припускають, що причиною ураження блискавкою села є залягання у ґрунті руд, які й провокують активну дію електричного розряду. Однак, це, поки що, лише припущення.

Що дивно, сарай, який нещодавно опинився під прицілом блискавки, горів не вперше. Кілька років тому трапилася точнісінько така ж ситуація. Пожежники погасили вогонь, а господарі замість того, щоб поставити громовідвід, заспокоювали себе думкою, що природний електрозряд вдруге вже не влучить. Помилялися!

Адже, згідно з теорією, блискавка будь-куди не б’є, - вона обирає геопатогенні зони землі і вдаряє, при можливості, туди кілька разів.

Подібна ситуація трапилася і з іншим мешканцем цього ж села - Романом В. У його хлів блискавка влучала двічі, доки хтось не порадив йому посадити сосну біля будівлі. Наступного разу блискавка влучила в дерево, воно спалахнуло, зате хлів було врятовано.

Сьогодні мешканці Сарненщини масово встановлюють громовідводи, а грозу намагаються перечекати у приміщенні, аби не потрапити під гарячу руку природної стихії.

До теми

Пригадаємо, як у селі Поляни Березнівського та Хмель Рокитнівського районів від електричних розрядів загинули 25-річна та 28-річна жінки, які пасли корів на вигоні. А 53-річного мешканця села Залибівка Здолбунівського району блискавка застала, коли він орав поле під час грози. Розрядом убило коней, а сам чоловік від електроудару частково втратив пам’ять, слух та зір. Ці та інші випадки красномовно свідчать про те, що люди не знають, як себе поводити, опинившись тет-а-тет зі стихією.

Під покровом електропередач

“Коли блискавка застала вас, скажімо, на полі чи галявині, потрібно, насамперед, знайти найнижчі ділянки землі, - радять працівники служби порятунку. - Захистом від природної стихії можуть слугувати лінії електропередач, особливо - високовольтні, в яких громовідведення непогано передбачене. Вздовж ліній електропередач можна продовжувати рух”.

До речі

А ви чули про правило стрибання на одній нозі?

Варто знати, що блискавка здатна розсіюватися від місця удару в діапазоні декількох десятків метрів. Тому, потрапивши в зону удару блискавки, потрібно пригадати правило “стрибання на одній нозі”.

Воно часто використовується, коли необхідно пройти шлях, на якому лежить оголений дріт під напругою, що упав з лінії електропередач. Так само і під час ураження зони блискавкою. Травми не отримаєте, якщо стоятимете на землі на одній нозі. Візьміть це на замітку.

06.07.2006Іван ГУТНИК



Рівне-Ракурс №10 від 06.07.2006p. 
На головну сторінку