Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №631 від 28.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Які щасливі очі у казок

Виявляється, якщо проявити творчу фантазію, книга може бути не тільки з паперу, але й з бурштину, дерева, соломи, бісеру, в’язана або у вигляді гербарію. Це довела ініціаторка проекту “Які щасливі очі у казок” рівненська письменниця та майстриня Олена Медведєва.

На виставці, яка відбувається в стінах Рівненського краєзнавчого музею, представлені 17 казкових книжок для дітей, виконаних у різних художніх стилях образотворчого напрямку. Переважну кількість представлених текстів для казок написав син майстрині, старшокласник Андрій Медведєв, письменницький талант якого розкрила шкільна вчителька літератури. Олена Медведєва перші твори сина оформлювала у вигляді вишитої книги. Потім її творча фантазія до видання казкових книг змусила підключити майстрів різних декоративно­ужиткових напрямків. І вже згодом у колекції з’явилися і книга­праска, в якій світиться електронне вугілля, книга­криниця і книга­будинок про Різдво Христове. У книзі­вітряку, щоб прочитати всі історії, треба з гори до низу передивитися весь млин. Авторка проекту вирішила представити казкові книги, щоб перш за все їх побачили діти.

­ Кожна з представлених книг існує в єдиному екземплярі, іншої такої немає, ­ розповідає Олена МЕДВЕДЄВА. ­ Витрати на виробництво книг поки що фінансуються з сімейного бюджету. Стосовно вартості, то це комерційна таємниця. Найдорожчою за кошторисом книгою вийшла не бурштинова, як усі чомусь гадають, а казкова книга з бісеру, тому що в ній найбільше ручної роботи. Цей проект взяв старт у листопаді 2011 року з двох вишитих книг і однієї бурштинової. Тоді я повезла їх на виставку до Києва і, побачивши щасливі очі дітей, зрозуміла ­ проект треба продов­жувати. Ось тому і назва виставки “Які щасливі очі у казок”. Процес створення книжок займає чимало часу ­ іноді на створення однієї книги йде кілька місяців.

На виставці представлені твори чотирьох поколінь нашої сім’ї ­ рушники, які вишивали моя бабуся і мама, мої книги та вишивка доньки Анастасії.

У планах є інші цікаві проекти ­ книги з солоного тіста, зі скла та глини. Останній твір ­ вишитий хрестиком “Кобзар” видання 1840 року, який ми разом із майстринею Ганною Тимошок представили на здобуття шевченківської премії в розділі декоративне і народно­прикладне мистецтво.

Виставка “Які щасливі очі у казок” знаходиться на другому поверсі обласного музею і триватиме до 19 грудня ­ Дня святого Миколая.

28.11.2013Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 28.11.2013p. 
На головну сторінку