Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №631 від 28.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Лайм

Лайм

Лайм ­ це плід південної рослини, що належить до сімейства цитрусових. Це кущ заввишки до 5 метрів. Гілки рослини густо вкриті колючками. У його густій кроні ледь можна розрізнити зелені або жовтуваті плоди, які мають терпкий кислий смак. Лайм ­ найближчий родич лимона. Росте в Індії, а в нас знайшов популярність порівняно недавно. А ось жителям країн Середземномор’я він знайомий уже довгий час. Тут він з’явився ще за тисячу років до нашої ери.

Кулінари використовують лайм для надання блюдам легкого оригінального відтінку смаку. Цей цитрус широко використовують для приготування освіжаючих коктейлів. Плід містить вітаміни і мікроелементи в більшій концентрації, ніж лимон, апельсин чи грейпфрут. Тому корисні властивості лайма так високо цінуються. Далеко не всі українці знають, чим корисний лайм.

Чому ж лікарі настійно рекомендують включити у свій раціон цей дивовижний для багатьох фрукт? Користь лайма пояснюється тим, що його склад багатий ефірними оліями, які сприяють регуляції травних процесів і поліпшенню апетиту. Містить цей фрукт також вітаміни груп А, В і С, а окрім того, необхідні для здоров’я людини мікроелементи: рибофлавін, калій, фосфор, тіамін, залізо, кальцій і пектин. Ось чому лайм так сприятливо впливає на імунну систему організму.

Регулярне вживання цього цитруса підвищить опірність різним захворюванням, надасть здорового вигляду шкірі і волоссю, уповільнить процеси старіння. Окрім усього перерахованого, лайм сприяє зміцненню стінок кровоносних судин і виводу з організму шкідливих шлаків і токсинів. Користь лайма застосовується і в стоматології. Вважається, що він здатний запобігти утворенню карієсу і багатьом хворобам ясен. Антисептичні властивості лайма використовуються для лікування різних шкірних захворювань. А ще цей фрукт виявляє заспокійливу дію на нервову систему і піднімає настрій.

Шкода лайма проявляється в тому, що він сприяє активному виділенню шлункового соку, а значить, його небажано вживати людям з підвищеною кислотністю шлунка. Шкідливий він і тим, хто страждає від виразкових захворювань. Користь і шкода лайма для зубів ­ спірне питання. Кислоти, що містяться в соку фрукта, можуть стати причиною руйнування зубної емалі, тому стоматологи рекомендують після вживання лайма ретельно прополоскати рот водою. Ну і звичайно, навіть здоровим людям не варто споживати лайм у великих кількостях, важливо пам’ятати про те, що все корисно в міру.

28.11.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 28.11.2013p. 
На головну сторінку