Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №642 від 06.02.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Незабутнє

Відзначення 70-ої річниці визволення Рівного

Відзначення 70-ої річниці визволення Рівного

У неділю 2­го лютого у Рівному на військовому меморіалі кладовища “Дубенське” з нагоди 70­ї річниці визволення міста Рівного від німецько­фашистських загарбників за участю місцевої влади, керівництва правоохоронних органів та військовослужбовців 13­го армійського корпусу відбувся урочистий мітинг та покладання вінків.

Виступаючи перед присутніми, міський голова Рівного Володимир Хомко наголосив, що під час окупації в Рівному у концтаборах було знищено понад 100 тисяч осіб, як радянських військовополонених, так і цивільних громадян.

Місцями масового знищення людей стали урочище Сосенки (нині східна околиця міста), де тільки в перших числах листопада 1941 р. було розстріляно 17,5 тисячі рівненських євреїв. Протягом окупаційного періоду масові розстріли цивільних, радянських військовополонених та українських патріотів відбувались також на вул. Білій в піщаних кар’єрах біля с. Видумка (нині р­н перехрестя вул. Д. Галицького і С. Бандери), у центральній в’язниці ­ на розі нинішніх вулиць Соборної та Пушкіна.

­ У Рівному проживали сотні учасників визволення нашого міста, на жаль, тепер їх залишилося лише троє: Віра Михайлівна Болоніна, Віра Василівна Муригіна, Андрій Костянтинович Моісеєнко.

Сімдесят років минає з часу визволення м. Рівного і Рівненської області, але в архівах і музеях зберігаються документи, фотографії, спогади учасників цих подій, які допоможуть нам не забути нікого і нічого, щоб трагедія війни не повторилася ніколи. Тож прийміть щирі слова подяки всі, хто пережив роки війни, хто кував перемогу у жорстоких боях, хто піднімав із руїн та відроджував рідний край. Міцного Вам здоров’я, шановні визволителі, родинного благополуччя, довгих літ щасливого та мирного життя. Подвиг ваш ­ безсмертний, пам’ять про вас ­ вічна, вдячність наша ­ безмежна. Зі святом, дорогі земляки! ­ Такими словами завершив промову міський голова Рівного Володимир Хомко.

06.02.2014



Рівне-Ракурс №10 від 06.02.2014p. 
На головну сторінку