Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №643 від 13.02.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Ожина

Ожина

З метою профілактики і лікування хвороб використовуються не лише ягоди, а й листя, а також коріння цієї рослини. Ожина багата вітамінами А, В1, В2, С, мінеральними речовинами, амінокислотами, фруктозою, сахарозою і глюкозою. Також у ній присутня достатня кількість винної, яблучної та лимонної кислоти.

Ці прекрасні ягоди володіють непоганими цілющими властивостями. Вони досить широко застосовуються в лікуванні простудних і вірусних захворювань. Можуть діяти як проносне при запорах. Як відмінний протизапальний засіб, її застосовують у лікуванні важких форм пневмоній і хронічних бронхітів.

Ягоди ожини володіють великими вітамінними запасами, що дозволяє з їх допомогою зміцнювати імунітет і навіть сприяти руйнуванню ракових клітин. Ожина чудово очищає судини від шкідливого холестерину. Тому її призначають при серцево­судинних захворюваннях. Очищаючи судини, ожина може принести користь не тільки серцю, але і ниркам. При циститі таке лікування також дуже ефективне.

Скуштувавши її, вас ще довго буде переслідувати післясмак, подібний райській насолоді. Як ласощі, ожина притягує, і відірватися від неї досить важко. Якщо є можливість, їжте на здоров’я, скільки можете, і наповнюйтеся від неї силою і здоров’ям.

Щоб заготовити ожину на зиму, необхідно визначитися з тим, що вам найбільше підходить. Звичайно ж, краще всього вітаміни в ягодах зберігаються в замороженому вигляді, а також в сушеному. Щоб засушити ягоди ожини, необхідний серйозний і трудомісткий процес, що віднімає багато часу. Тому кращий варіант ­ це заморожування.

Також, щоб підсолодити нелегке життя під час зимових холодів, з ожини можна приготувати соки, компоти, варення та джеми. Такі заготовки знадобляться і під час зимових епідемій. Організм дуже потребує вітамінної підтримки в таких випадках. І буває так, що, випивши чашку чаю з варенням, приходить полегшення або можливе пов­не видужання.

Не менш ніж ягоди корисні і листя ожини. На півночі вони користуються великою популярністю. З них виходить неймовірно смачний і, що більш важливо, корисний чай, який покращує обмін речовин, і тому дуже корисний при багатьох хворобах, включаючи цукровий діабет. Чай з листя ожини дуже корисний під час клімаксу в жінок. Він діє заспокійливо і полегшує перебіг таких проблем, дозволяючи жінкам вести повноцінне життя і не концентруватися на подібних ускладненнях.

Шлункові кровотечі можна зупинити і закріпити цей ефект надовго відваром листя ожини. Всі подібні явища шлунково­кишкового тракту можна вилікувати таким же чином. Якщо у вас є можливість готувати і пити соки з ожини, значить, вам пощастило. У народній медицині ожина і її сік успішно застосовується як протиглисний засіб. Для цього необхідно під час сезону з'їсти якомога більше ожини.

13.02.2014Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 13.02.2014p. 
На головну сторінку