Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №249 від 20.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Прес-тур

»Остання війна проти українського села»

»Остання війна проти українського села»

Так оцінив рівень державної підтримки вітчизняного сільгоспвиробника Віктор Атаманчук, керівник селянського фермерського господарства ім. Шевченка, що в Здолбунівському районі, - в якому, зокрема, побували учасники ініційованого Рівненським прес-клубом та Асоціацією фермерів Рівненщини прес-туру.

“Немає підтримки ні на зерно, ні на гектар землі, ні на кілограм м’яса, ні на літр молока”, – з гіркотою каже досвідчений керманич фермерського господарства. Втім, попри всі негаразди, очолюване ним господарство вже майже десять років успішно займається вирощуванням великої рогатої худоби, відгодівлею свиней та рослинництвом.

Загалом же, понад 500 фермерських і майже 30 тисяч приватних господарств Рівненщини, що мають свої земельні паї, виробили торік 80-85 відсотків м’ясомолочної продукції, майже стільки ж овочів, близько 50 відсотків зерна та цукрового буряку. Ще 400 тисяч селянських сімей поповнили свої продовольчі запаси за рахунок урожаю, вирощеного на присадибних ділянках.

Учасники прес-туру відвідали Рівненську державну сільськогосподарську дослідну станцію (с.Шубків Рівненського району), на базі якої створено спільний канадсько-український полігон по вирощуванню насіння сільськогосподарських культур, які районуються в західному регіоні України. Це майже 40 сортів, в тому числі й кормові культури, які тут вирощують за канадськими технологіями, адаптуючи їх до місцевих грунтів і вітчизняного клімату.

Голова Асоціації фермерів Рівненщини Дмитро Українець звернув увагу фермерів на необхідність ретельного вивчення і впровадження у виробництво досягнень як українських науковців-аграріїв, - зокрема, регіональних, так і закордонного передового досвіду. На думку Дмитра Українця, гостро назріла потреба вирішення на державному рівні проблеми збуту виробленої в приватному секторі сільгосппродукції, усунення диспаритету цін на сільськогосподарську і промислову продукцію, впровадження пільгових довгострокових кредитів на придбання сільгосптехніки, державного дотування агровиробництва. Для поліських районів Рівненщини також актуальним є питання допомоги держави у відновленні занедбаних меліоративних систем.

Керівник Рівненської сільськогосподарської дорадчої служби Василь Семенович розповів фермерам і журналістам про виконання в області (до речі, в одній із чотирьох в Україні) канадсько-української програми FARM - найбільш масштабного сільськогосподарського проекту, який фінансується Канадською агенцією міжнародного розвитку в Україні. Його мета - сприяння реформуванню вітчизняного аграрного сектора. Як зазначив пан Семенович, очолювана ним незалежна організація працює в тісному контакті з сільськогосподарськими науково-дослідними та навчальними закладами, асоціаціями сільгоспвиробників та сільськими громадами Рівненщини. П’ять її радників безкоштовно надають виробничі та юридичні консультації, проводять семінари-тренінги. В області успішно діють чотири районні дорадчі служби, незабаром їх кількість зросте удвічі.

20.07.2006Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 20.07.2006p. 
На головну сторінку