Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №249 від 20.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Народжуємо по-сучасному

Ганна ЧАЙКА: »Ми щасливі, що потрапили у цей проект!»

Ганна ЧАЙКА: »Ми щасливі, що потрапили у цей проект!»

Пологи - це природний процес, в якому будь-яке втручання - небажане, вважають сучасні медики

У Рівненському пологовому будинку №2 розпочалося навчання медперсоналу новим прогресивним технологіям ведення пологів. Це – ще один захід, яким Бостонська корпорація “Джон Сноу, Інк.” (США) продовжує впровадження проекту „Здоров’я матері та дитини” в Україні.

Минулого понеділка в актовому залі медичного закладу зібралися лікарі-гінекологи, неонатологи, акушерки, дитячі медсестри - учасники двотижневого семінару-тренінгу. Перший тиждень буде присвячений теоретичним заняттям. На наступному, “практичному” тижні тренери будуть приймати пологи разом із медперсоналом пологового будинку № 2 а також допомагати в консультуванні вагітних та їхніх сімей.

Розповідає директор тренінгу, головний акушер-гінеколог Волинської області Роман САУХ:

- Міжнародний проект “Здоров’я матері і дитини” діє в Україні з 2003 року. Сьогодні долучився до проекту і Рівненський пологовий будинок № 2.

Головне в проекті з покращення перинатальних послуг – це зміна акцентів у роботі закладів охорони здоров’я, коли приходить усвідомлення головної цінності: “Людина - понад усе”. В даному разі це - жінка та її ненароджена і народжена дитина.

А ось що говорить головний лікар Рівненського пологового будинку №2 Ганна ЧАЙКА:

- Семінар-тренинінг створено для того, щоб зробити пологовий будинок № 2 базовим із запровадження нових перинатальних технологій у Рівненській області. Ми працюємо в проекті “Здоров’я матері та дитини” з травня 2006 року. Після двотижневого навчання нашого медперсоналу ще три місяці будемо відпрацьовувати технології на практиці, а з жовтня - добирати наступних кандидатів для залучення у проект.

Як координатор проекту на Рівненщині я побувала нещодавно на нараді у Києві, де було вирішено долучати до проекту пологові стаціонари, у яких народжується за рік 700 та більше дітей. До нас уже приїжджали для обміну досвідом представники Сарненського пологового будинку, чекаємо, що приїде головний лікар-гінеколог Рівненського району. Таким чином нові технології будемо поступово розповсюджувати в Рівненській області.

Цими перинатальними технологіями ми користуємося вже три місяці і отримали позитивний результат. Можливо, володіємо ними не на вищому рівні, але для того й проводиться цей тренінг, щоб удосконалити наші теоретичні знання і практичні навички. В усякому разі, жінки, які народжують у нас, задоволені, а це – головне. Задоволені і їхні сім’ї: кількість ускладнень у пологах зменшилася, дітки народжуються більш міцними, мами швидко повертаються додому. До речі, у перші шість місяців 2006 року в Рівному народилося на 150 немовлят більше, ніж у відповідному періоді минулого.

Наші вагітні народжують у індивідуальних пологових залах, потім породіллю з немовлям переводять до окремої індивідуальної палати. Дитинка постійно знаходиться біля мами. Навіть якщо у дитини жовтушка, і немовля потрібно кварцювати, ми не забираємо дитину на процедури, а навпаки, “кварц” привозимо в післяпологову палату. Буквально у перші хвилини життя новонароджене немовля кладемо на груди матері, накриваємо ковдрочкою. У нашому пологовому все популярнішими стають партнерські пологи, тобто такі, на яких присутній чоловік роділлі або сестра, мама, свекруха. Народжувати можна у будь-якій зручній позиції: на спині, на боці, сидячі на спеціальному стільчику або на величезному м’ячі, на колінах у чоловіка. Такі пологи сприймаються як родинна подія і нормальний фізіологічний процес.

Індивідуальні пологові зали, окремі палати – все це надається абсолютно безкоштовно. До того ж, зауважте, головний сенс проекту полягає в тому, щоб зменшити медикаментозне навантаження на вагітних і породілей. Раніше, згадайте, складалися довжелезні списки ліків, з якими жінка мала йти на пологи. Нині лікарі наполягають на тому, що не потрібно заважати природі, відмовитися від надмірного використання ліків та необгрунтованих втручань. Ми дуже щасливі, що потрапили у цей проект.

20.07.2006Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 20.07.2006p. 
На головну сторінку