Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №650 від 03.04.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ліквідовано нелегальне виробництво

На Рівненщині “прикрили” два підпільних заводи

На Рівненщині “прикрили” два підпільних заводи

Як повідомили кореспонденту “Рівне Ракурс” у Головному управлінні Міністерства доходів та зборів у Рівненській області, на території Рівненщини ліквідовано нелегальне виробництво підакцизного товару ­ цигарок.

­ Співробітники податкової міліції Рівненщини, на виконання ухвал Рівненського міського суду, провели обшук на території колишнього Гощанського молокозаводу. Під час обшуку виявлено дві автоматизовані лінії з виробництва тютюнових виробів та одну пакувальну лінію із залишками речовини рослинного походження (попередньо ­ тютюну). Окрім того, виявлено також інше обладнання, зокрема, для підняття готової продукції на поверхню. Вказані лінії та обладнання розташовувались у підвалі огородженого металевим парканом виробничо­складського приміщення”, ­ офіційно поінформували нашу газету в Міндоходів.

Подібний завод в області було викрито вже вдруге пос­піль за тиждень. Спочатку стало відомо про виробницт­во цигарок: “Парламент”, “Прилуки”, “Мальборо” та “Прима”, що продавали з російськими акцизними марками в Городку Рівненського району.

Першими про “городоцьке виробництво” повідомили податківцям активісти “Правого сектора”, які прийшли до підпільного заводу раніше за податкову міліцію. Але до приміщення їх не впустили. Тому цех, в якому функціонувало підпільне виробницт­во і який розміщувався на території колишнього заводу тракторних агрегатів, правоохоронцям довелося захоплювати зі зброєю.

Для “окупації” підпільного цигаркового заводу в Гощі, який облаштували на території колишнього молокозаводу, взагалі викликали спецпідрозділ “Сокіл” ­ місцеві правоохоронці не змогли відразу впоратися з “охороною”, яка, за розповідями, була більше схожа на озброєних “тітушок”.

Щоправда, півтора десятка спецпризначенців з останніми “порозумілися” швидко ­ кинули дві шумові гранати і за кілька хвилин усі охоронці уже лежали обличчям до землі. Готової продукції тут не знайшли ­ власники підпільного підприємства встигли вивезти пачки з цигарками. Податківці натрапили лише на підроблені акцизні марки та ще не розфасовані сигарети.

Депутат Рівненської обласної ради Віктор Кривун, керівник депутатської слідчої комісії, так прокоментував діяльність подібних виробництв: “Працівники підпільних підприємств мали власний спортивний зал. І, наскільки нам відомо, їх періодично відправляли в Київ на антимайдани, а виготовленими на Рівненщині цигарками нібито пригощали всіх учасників проянуковичівських мітингів”.

Член спецкомісії Міністерства доходів та зборів по боротьбі з оргзлочинністю В’ячеслав Стасюк зі свого боку також підтверджує той факт, що виявлені підпільні заводи не лише не мали жодних ліцензій та документів, а й більшість цигарок використовувались для так званих тітушок і тих, хто стояв на антимайданах.

Як би там не було, відкритим залишається зараз питання ­ чому подібні підпільні заводи продовжують працювати й досі? Чому нелегальний бізнес продовжує функціонувати?

Тут на пам’ять приходять слова іншого народного депутата від “Батьківщини”, генерал­лейтенанта міліції Геннадія Москаля, сказані в інтерв’ю “Дзеркалу тижня”:

­ Окрім прибутків від продажу посад і збору данини з підлеглих, Захарченко контролював податкові майданчики (конвертаційні центри), а також мав нелегальні заводи, на яких розливалося контрафактне спиртне, виготовлялися тютюнові вироби.

Зі слів Москаля, “смот­рящим” від Захарченка над контрабандою тютюну і спиртного був Олексій Чеботарьов.

­ Чеботарьов курував цей напрямок ­ ставив у регіонах своїх людей, ті стежили, щоб комерсанти купували товар у них, а якщо хтось брав у інших ­ ловили і карали, ­ повідомив колишній міліціонер. ­ І знаєте, що найцікавіше? Після затримання підозрюваного з фірми Чеботарьова ці заводи з податковими майданчиками продовжують працювати, як і раніше, просто над ними вже інші “смотрящіє”. “Бізнес” передався з рук в руки, немов естафетна паличка. Це відомо багатьом людям, але результату жодного, ­ підсумував нардеп.

Наразі громадські активісти повідомляють, що всього в Україні працює десять подібних заводів, два на Рівненщині вже зупинились, тепер будуть намагатися ліквідовувати такі ж виробництва і в інших областях.

03.04.2014Іван ВАЛЮР



Рівне-Ракурс №10 від 03.04.2014p. 
На головну сторінку