Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №651 від 10.04.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Точка зору

Олег ЧЕРВОНЮК: “Все дуже просто”

Олег ЧЕРВОНЮК: “Все дуже просто”

Ми переживаємо дуже складний час. Економічна та політична криза, анексія Криму, сепаратизм – все це дуже важкі випробування, які стоять сьогодні перед Україною. Серед всього цього “букету” проблем економічна криза є найсерйознішою. Для того, щоб зрозуміти, як її подолати і куди суспільству треба рухатися, кореспондент “Рівне Ракурса” звернувся до власника Рівненського “Льонокомбінату” Олега Червонюка, який, як ніхто інший, має досвід відродження промислового гіганта з руїн.

- Все дуже просто. Для того, щоб були гроші в бюд­жеті, державі потрібно невпинно та щоденно збільшувати обсяги виробництва. Для того, щоб громадяни держави жили краще, потрібно збільшувати обсяги виробництва. І іншого шляху розвитку людство не винайшло. Нам не потрібно “вигадувати велосипед”, треба працювати і створювати конкурентноздатну продукцію, шукати ринки збуту та розуміти, що ніхто в світі, окрім нас, не зацікавлений у заможній процвітаючій Україні.

Як це зробити? Теж нічого дуже складного немає. У нас існує певний відсоток людей, які вміють створювати виробництво. Сьогодні вони не зацікавлені в тому, щоб виробляти більше. Почнеш збільшувати обсяги виробництва - і відразу стрімко зросте кількість перевірок та штрафів, чиновники будуть шукати можливості "здерти" хабарі. Тому більшість людей, які мають виробницт­во, не дуже зацікавлені в їх розширенні, оновленні обладнання. І це основна проблема нашого реального сектора економіки. Нашій новій владі життєво необхідно змінити цю ситуацію. Як це зробити? Теж не дуже складно. Якщо наші чиновники від міністерств промислової політики та економіки до профільних обласних управлінь почнуть не просто зустрічатися із виробничниками, а реально їм допомагати, то вони ж, як представники держави, зможуть і вимагати від бізнесу реального збільшення виробництва, а це в свою чергу дасть додаткові надходження до бюджету та нові робочі місця.

Саме докорінна зміна відношення влади та бізнесу і є тим важелем, який зможе розвернути нашу сировинну економіку в бік нової промислової революції. Роль держави в цьому ключова, бо суспільство багато десятиріч послідовно змушували жити за принципом “держава думає за тебе”. Навіть заробітна платня в радянські часи називалася “получка”. Тобто, добре ти працював чи погано, а “получку” свою все одно отримував. Майже чверть сторіччя вже немає СРСР, а система цінностей залишилася. У першу чергу, зі сторони держави і її армії чиновників. Добре працює державний службовець чи погано, а свою “получку” все одно отримує. Сьогодні, коли Україна стоїть на межі фінансового колапсу, така практика не доцільна, інакше ми втратимо державу. Для кожного чиновника потрібно, щоб був єдиний критерій його роботи – зростання економіки того регіону, де він працює. Якщо є ріст, збільшується зайнятість, з’являються нові підприємства, чиновник на своєму місці. Якщо ж ні, його потрібно негайно звільнити і шукати тих, хто може і вміє працювати над зростанням добробуту України.

Я пропоную парадоксальну, на перший погляд, річ. Потрібно різко збільшити кількість перевірок бізнесу з боку контролюючих організацій. Але за однієї маленької умови – при забороні цим самим контролюючим органам, яких в нас вистачає, штрафувати бізнес.

Що це дасть? Бізнесмени перестануть бачити в державних органах ворога, який тільки і шукає найменшої можливості для того, щоб оштрафувати, притягти до відповідальності, здерти хабар. Реальний сектор економіки України при такій схемі зрозуміє, що та ж податкова є його другом та помічником у роботі. Тому бізнесмени зможуть звертатися до конт­ролюючих органів по допомогу і пораду, як краще і правильніше будувати свою роботу. Це ж, в свою чергу, стане ще одним стимулом для збільшення обсягів та покращання якості нашої продукції і виходу України з перманентної економічної кризи.

10.04.2014Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 10.04.2014p. 
На головну сторінку