Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №250 від 27.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Будьте обережні!

«Вередлива» недуга

«Вередлива» недуга

Варикоз загострююється у спеку, а взимку може спричинити обмороження

Задуха, спека, вологість та “стрибки” температури повітря - це типові ознаки нашого літа. Погодні та кліматичні “вибрики” часто стають причиною загострення хронічних захворювань, в тому числі й варикозу.

Якщо його не лікувати, чи не дотримуватися певних порад, можна опинитися на операційному столі із діагнозом - “тромбофлебіт”. Про що слід пам’ятати людям із цим захворюванням і якою є його профілактика, розповідає завідувач хірургічного відділення Рівненської центральної міської поліклініки №1, лікар-хірург Степан НЕВМЕРЖИЦЬКИЙ:

- Основною причиною виникнення цього захворювання є, в першу чергу, спадковість. Так звану “групу ризику” становлять спортсмени, переважно ті, які займаються важкою атлетикою, робітники, які виконують важку фізичну працю. Вагітність також може викликати варикоз. Узагалі, ця хвороба зустрічається у жінок набагато частіше, аніж у чоловіків.

- Який перебіг має це захворювання?

- Вени - це судини, по яких кров рухається до серця. Завдяки скороченню м’язів та венозних клапанів рух крові у ногах завжди спрямований вгору. Венозна недостатність виникає внаслідок порушення нормальної роботи клапанів. Через це кров затримується у судинах, виникає розтягнення венозної стінки, з’являється варикозне розширення вен та інші ознаки захворювання.

- Розкажіть про основні симптоми варикозу?

- Все залежить від стадії хвороби. Перші ознаки - це набряки та важкість у ногах під кінець дня. Потім виникає біль, відчуття жару та нічні судоми. Іноді з’являються зовнішні зміни у вигляді судинних “зірочок”. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, можуть розвинутися трофічні виразки.

- Це правда, що у спеку захворювання загострюється?

- Спека спричиняє загострення багатьох хвороб, особливо тих, які пов’язані із серцево-судинною системою. До слова, взимку людям, що хворіють на варикоз, треба бути не менш обачними, оскільки виникає ризик обмороження хворих ділянок ніг.

- Про що варто пам’ятати у спекотний день і чого варто уникати?

- Найкращою профілактикою варикозу є плавання і тривале перебування у воді, ранкова гімнастика, пробіжки та відпочинок після робочого дня, який улітку повинен бути довшим, ніж, скажімо, восени, чи взимку. Прийшовши з роботи, приляжте відпочити, і покладіть під гомілки подушку так, щоб ваші ноги знаходилися у трохи піднятому положенні. Якщо ви працюєте сидячи, періодично робіть гімнастику для ніг (спробуйте 30 разів дуже повільно потягнутися на носках, а потім так само опуститися на п’ятки. За навантаженням це дорівнюватиме пробігу трьох кілометрів у легкому темпі). Уникайте тривалого перебування на сонці та фізичних перевантажень, чи надмірної активності. Намагайтеся позбутися зайвої ваги та не носіть одяг, який вас занадто щільно облягає (тугі джинси, пояси і т.д.).

- Які мазі чи ліки допомагають при захворюваннях вен?

- Існує широкий спектр препаратів. Але найкраще звернутися до лікаря, який призначить лікування відповідно до стадії хвороби. Наприклад, мазі та гелі дають слабкий і нетривалий ефект. Крім того, шкіра при захворюванні вен стає дуже чутливою, і застосування будь-яких мазей може викликати почервоніння, зудіння і лущення шкіри.

- Коли виникає потреба у хірургічному втручанні?

- Якщо можливості інших методів вичерпано, тоді стає необхідним хірургічне видалення варикозних судин. Правильне проведення операції гарантує одужання. Про-те, завжди краще попередити захворювання, аніж лікувати його, тому не відкладайте візит до лікаря.

27.07.2006Анна ТАРАСОВА



Рівне-Ракурс №10 від 27.07.2006p. 
На головну сторінку