Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №250 від 27.07.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради лікаря

Що пити у спеку?

На вулиці – спека. Охолоджувальні напої - єдиний порятунок від спраги. П’ємо, що кому до вподоби: квас, сік, кока-колу, мінеральну воду. А дехто віддає перевагу джерельній, або звичайній воді з-під крана. Отже, ковток води – це здоров’я, живильна сила чи… навпаки, загроза захворіти на якусь недугу?

Запитання. Здавна вважали: аби уникнути небажаних хвороб, потрібно вживати лише кип’ячену воду, оскільки вона позбавлена вірусів та мікробів. Наскільки правдиве це твердження?

Відповідь. Так, вірус гепатиту “А” під час кип’ятіння води гине протягом 25-30 хвилин, сальмонели знеш-коджуються за температури 100 градусів С – миттєво, кишкова паличка при температурі 125 градусів - протягом 15 хвилин, спори ботулізму при температурі 100 градусів - протягом 5 годин, а стафілококи гинуть після 3 годин кип’ятіння.

Однак, під дією високої температури у воді розпадається кристалічна сітка льоду, і молекули води вступають в інші молекулярні зв’язки, що призводить до накопичення в організмі людини шкідливих продуктів обміну. У такій воді, через випаровування,зменшується концентрація солей важких металів. Окрім того, кип’ячена вода несмачна і зберігається лише 24 години.

Запитання. Побутує думка, що столова мінеральна вода у пляшках корисніша за воду з-під крана. Це правда?

Відповідь Ні. У столовій мінеральній воді більше патогенних мікроорганізмів. Ці бактерії не шкідливі для людського організму, проте для людей з послабленим імунітетом вони стають небезпечними. Тому, купуючи мінеральну столову воду, необхідно звернути увагу, насамперед, на етикетку, де зазначено, що вода “питна”, “артезіанська”, “мінералізована”, “очищена”, “газована”, чи “негазована”. Слід зважати і на загальний рівень мінералізації питної води для щоденного вживання, який не повинен бути нижчим від 100 мг/л і не перевищувати 500 мг/л. Вживання слабо мінералізованої (менше 100 мг/л) призводить до захворювання на виразку шлунку, гастрит, ішемію серця. А вода з підвищеною мінералізацією (понад 500 мг/л) спричиняє нагромадження мінеральних солей в організмі людини, а це веде до послаблення функції щитоподібної залози і порушення обміну речовин. І ще: вода, рівень мінералізації, якої надто перевищений (понад 2000 мг/л), прискорює процес старіння.

Запитання. Наскільки безпечним для здоров’я дітей є вживання ними газованих напоїв на зразок “Пепсі”, “Фанти” тощо?

Відповідь. Від вживання дітьми таких напоїв користі ніякої. Навпаки, це лише шкодить їхньому здоров’ю, спричинюючи ожиріння, захворювання серцево-судинної системи, різні форми авітамінозу. До того ж, ці напої містять різні кислоти, що негативно впливають на зубну емаль, руйнують її, викликають карієс.

Запитання. Отже, аби бути здоровим, яку тоді воду найкраще пити?

Відповідь. Найкраща і найчистіша питна вода - з глибини 300-400 метрів. Вона - із артезіанських свердловин і проходить систему природних фільтрів (глини, піску, вугілля), збагачується мінеральними солями, а також має природний вміст кремнію. Ця вода за всіма показниками характеризується найменшою наявністю в ній шкідливих сполук.

Запитання. А як очистити звичайну воду в домашніх умовах?

Відповідь. Найпростіший метод очищення води від шкідливих домішок у домашніх умовах - за допомогою кремнію. Суть такого очищення полягає в тому, що вода, взаємодіючи з кремнієм, викликає пришвидшення окислювально-відновлювальних реакцій в людському організмі, збагачується необхідними мікроелементами. Таку воду можна використовувати для вживання після семиденного настоювання в темному місці. До речі, для очищення 3 л води вистачає всього лиш 30 г кремнію.

27.07.2006Галина КАШПЕР, лікар-методист обласного центру здоров’я.



Рівне-Ракурс №10 від 27.07.2006p. 
На головну сторінку