Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №657 від 22.05.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Енергоефективність

Бюджетним установам економити енергію невигідно

Ефективність використання енергії у громадських закладах жодним чином не впливає на їх фінансування з державного бюджету, в українському законодавстві просто відсутній відповідний механізм. Тому громадські заклади не мають жодних матеріальних стимулів дбати про енергоефективність. Необхідне запровадження жорсткого, прозорого механізму обліку енергоресурсів у бюджетних установах та врахування стану енергоспоживання при виділенні коштів таким закладам.

20 травня на круглому столі у Рівненській ОДА Екоклуб презентував дослідження стану енергоспоживання бюджетними установами області. Було вивчено дані переважно по школах Рівненщини. Вартість опалення одного квадратного метра їхньої площі суттєво відрізняється. У середньому по області ця цифра становить 75 грн./м2. Однак, для прикладу, керівництво Березнівського ліцею, сплачуючи 592 грн./м2, не обов’язково зацікавлене у економії та не має проблем з виділенням півмільйона гривень на опалення щороку. Адже за енергоносії платять з бюджету, і економія цих коштів не покращить матеріальний стан ліцею.

В умовах чинного законодавства бюджетні заклади не можуть використати зекономлені у результаті енерго­ефективних заходів кошти на власний розсуд. Жоден з можливих показників, що характеризують ефективність використання енергії у бюджетних закладах, не використовується при прийнятті рішень про фінансування їх потреб. Повністю відсутній подібний аналіз і при виділенні коштів на капітальні ремонти та інші подібні заходи. Ці явища ведуть до неефективного використання як коштів, так і енергії.

- Слід запровадити такий механізм прийняття рішень про виділення коштів на енергоносії та капітальні видатки, - коментує Ілля Єременко, координатор ГО “Екоклуб” з питань енергозбереження, - який би враховував існуючий стан. Адже дивно виглядає ситуація, коли опалення квадратного метра площі у різних установах відрізняється у 9 разів. А кошти на проведення ремонтів з утепленням спрямовуються установам, які на папері виглядають далеко не найгірше. Ми маємо велику кількість даних, знаємо приклади країн і міст, де система енергообліку успішно реалізована, і хочемо зробити свій внесок у цю справу. Сподіваємося, ми всі разом спроможемося вперше в Україні запровадити такий механізм у нашій області. Починати слід саме з прозорого чіткого обліку.

- Енергооблік є найважливішим показником енергоефективності, адже саме він дає можливість побачити, як використовуються енергоресурси, як на це впливають проведені заходи з енергозбереження, скільки вдалося зекономити, - переконаний заступник голови Рівненської ОДА Тарас Пустовіт. - Облдержадміністрація готова до співпраці з Екоклубом як у плані підготовки програми моніторингу енерговитрат, так і спільному аналізі та виділенні коштів для соціальних об’єктів, рекомендованих Екоклубом, у майбутньому.

За результатами круглого столу запланована робота з підготовки пропозицій щодо підвищення ролі енергоефективності при прийнятті управлінських рішень в області.

22.05.2014



Рівне-Ракурс №10 від 22.05.2014p. 
На головну сторінку