Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №658 від 29.05.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Важливі відповіді

Податкові нововведення: кому стало легше?

Податкові нововведення: кому стало легше?

Мабуть, не зайвим буде познайомити читачів з виконуючим обов’язки начальника головного управління Міндоходів Рівненщини Дмитром Зайцевим, адже питання, на які він дав відповіді, цікавлять багатьох мешканців області.

- Дмитре Борисовичу, скажіть, чи змінилося на Рівненщині ставлення платників податків до своїх обов’язків у цей непростий час?

- На сьогоднішній день в Україні склалася надзвичайно складна політична та економічна ситуація. Тому наше першочергове завдання - забезпечити стабільне і ритмічне надходження платежів до бюджету. Наразі ми, спільно з платниками податків, з цим завданням справляємося. Так, з початку року до державного бюджету Рівненщина перерахувала 250,6 млн. грн. у т.ч. 56 млн. грн. у квітні. Місцеві бюджети цього року отримали 465,7 млн. грн., із них у квітні - 123,5 млн. грн. Індикативні показники з початку року виконано на 105%, додатково до бюджету спрямовано 22 млн. грн.

Безперечно, саме завдяки успішному наповненню бюджетів усіх рівнів, в області відсутня заборгованість із заробітної плати працівникам підприємств, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів. А за розміром зарплати Рівненщина займає перше місце в Західному регіоні. Середньомісячна заробітна плата в області - 2657 гривень, що у 2,2 раза перевищує прожитковий мінімум громадян. Окрім того, належне напов­нення місцевих бюджетів дозволяє успішно вирішувати соціально-економічні, екологічні та інші проблеми територіальних громад області.

- Як, на вашу думку, в нашому краї розвивається малий і середній бізнес?

- Якщо за чотири місяці минулого року до місцевих бюджетів області надійшло майже 40 млн. грн. єдиного податку, то в поточному році надход­ження зросли і становлять 43,3 млн. грн. (із них 9,8 млн. грн. – сплачено юридичними особами, 33,5 млн. грн. – фізичними особами).

Цього року переваги спрощеної системи оподаткування оцінили майже 26 тисяч підприємців – фізичних осіб та 3,7 тисячі юридичних осіб області, що на 1,7 тис. більше ніж торік. Як бачимо, нововведення щодо спрощеної системи оподаткування, запроваджені у 2012-2013 роках, дали свої позитивні результати як для бізнесу, так і для бюджету.

- Що змінилося у проведенні податкових перевірок?

- Раніше у податківців був чіткий план, і ревізорам ставили конкретні зав­дання на кожен місяць. Зараз ми відходимо від цієї практики. Міністерством уже скасовано критерії ефективності податкових перевірок і вимоги щодо обов’язкових донарахувань. Таким чином, одразу ж зменшилось поле для корупції, яка виникає між бізнесом і податківцями. Критеріями ефективності тепер є те, наскільки обґрунтованими та документально підтвердженими є результати перевірок.

Для перевірок відбираються лише підприємства, які мають ризики щодо ухилення від оподаткування. Так, з початку року кількість позапланових перевірок підприємств зменшилася майже на 38 відсотків. Податковими аудиторами за січень-квітень проведено лише 36 планових та 213 позапланових перевірок підприємств. За їхніми результатами до бюджету надійшло майже 5 млн. грн. Ще 1,5 млн. грн. донарахували міндоходівці під час перевірок підприємств та підприємців, які виплачували заробітну плату (або інші доходи) громадянам. Адже у кожному випадку встановлені порушення законодавства.

- Яким чином вирішується питання з відшкодуванням ПДВ?

- Відшкодування ПДВ залишається і надалі дуже актуальним. Внесені зміни до Закону України “Про Державний бюджет України на 2014 рік”, і з 3 квітня платники можуть отримати відшкодування ПДВ шляхом оформлення облігацій внутрішньої державної позики. Строк обігу облігацій - 5 років. Отримання відшкодування ПДВ у вигляді облігацій здійснюється на добровільних засадах.

- З метою стабілізації фінансової ситуації Урядом прийнято Закон “Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні”. Які в цьому випадку передбачено заходи економії коштів?

- Так званий антикризовий закон запроваджує режим суворої економії державних коштів. Введення його в дію буде здійснюватися поетапно. Зокрема, зазначу, що держава зміщує акцент на сплату податків більш заможними громадянами: підвищення акцизів, оподаткування значних площ житлової нерухомості, великих пенсій, дивідендів, роялті, інвестиційних доходів. Отже, складні часи вимагають складних рішень, а тому маємо працювати ще наполегливіше, щоб забезпечити стабілізацію ситуації та економічне зростання в Україні.

29.05.2014Володимир Бовсуновський



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2014p. 
На головну сторінку