Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №658 від 29.05.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Традиції

Cвято в Пересопниці

Cвято в Пересопниці

У день перепоховання Т.Г.Шевченка в Україні та в престольний празник у селі Пересопниця біля пам’ятника українській першокнизі - Пересопницькому Євангелію - відбулося традиційне свято української мови, культури та духовності.

Розпочалося воно хресною ходою від місцевого Свято-Миколаївського храму до центру села. Біля величного пам’ятника Першокнизі було оголошено: ухвалою Святійшого Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату у Пересопниці відновлюється діяльність чоловічого монастиря Різдва Пречистої Богородиці, в якому в 1561 році було завершено написання Пересопницького Євангелія. Новину було сприйнято загальними оплесками.

На святі вшанували переможців обласного літературного конкурсу серед школярів Рівненщини “Перло многоцінне”, який щорічно проводять просвітяни, письменники та освітяни області. Переможцям вручили перший гонорар - десятий випуск літературного альманаху “Проріст”, в якому і були опубліковані їхні твори. Альманах урочисто вручали члени правління Рівненського обласного об’єднання ВУТ “Просвіта” ім.Т.Г.Шевченка Наталія Савчук та голова журі конкурсу письменник Євген Шморгун.

А письменник і радіожурналіст Микола Береза вручив дипломи та цінні подарунки переможцям радіовікторини “Волинськими шляхами Кобзаря”, яку до 200-річчя Т.Г.Шевченка проводила Рівненська державна телерадіокомпанія спільно з обласними письменницькою та просвітянською організаціями.

Учасники свята ознайомилися з експозицією місцевого музею Пересопницького Євангелія, з виставкою книг із серії “Бібліотечка Літературного музею Уласа Самчука в Рівному”, більшість із яких видано в Україні вперше.

29.05.2014Інна НАГОРНА



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2014p. 
На головну сторінку