Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №658 від 29.05.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Творчі проекти

Сюрреалізм і реальність

Сюрреалізм і реальність

Галерея європейського живопису “Євро-арт” демонструє рівненському глядачу не тільки шедеври світових майстрів живопису, але і дає можливість виставлятися місцевим художникам, адже творчість рівненських майстрів є частинкою сучасного світового мистецтва. З різницею в один день 22 та 23 травня в галереї відбулися два поспіль творчих проекти: тематична зустріч “Сюрреалізм і мода” та персональна виставка рівненської художниці Оксани Лобчук “Реальність та буденність”.

“Сюрреалізм і мода”

Цікавий проект, присвячений розвит­ку моди 30-х років минулого сторіччя в стінах галереї “Євро-арт” влаш­тувала 22 травня рівненська стилістка та дизайнер одягу Вікторія Кузьмич. На зустрічі, яка зібрала чимало молоді, Вікторія разом із арт-менеджером галереї Русланою Кузич розповіли про творчість епатажного модельєра 30-х років Ельзи Скіапареллі в тандемі з відомим майстром сюрреалізму Сальвадором Далі. Присутні мали змогу прослухати лекції про життя та творчість Далі і його співпрацю з відомими дизайнерами й модельєрами. Також на лекції йшла мова про сюрреалістичні ілюстрації Далі для журналів “Harper’s Bazaar” та “Vogue”. Розповідали про колекції ювелірних виробів та парфумів талановитого іспанця. Під час перерви усі мали змогу випити смачної кави та побувати на екскурсії літографій Сальвадора Далі.

Ініціатор проекту Вікторія Кузьмич зауважила, що її проект ставить за мету ознайомлення рівненських шанувальників моди з історією виникнення сучасних течій. Найліпшим прикладом креативного підходу та революції у царині моди є історія співпраці Ельзи Скіапареллі та Сальвадора Далі.

- Вивчаю історію моди та одягу, – розповідає Вікторія КУЗЬМИЧ, - тому і виникла ідея поділитися цими знаннями зі всіма охочими. Відомі дизайнери в міжвоєнному двадцятому столітті дуже тісно співпрацювали з художниками. Найактивніша співпраця відбувалася в 30-ті роки, в період розвитку сюрреалізму. Якщо подивитися на останні колекції одягу, в них нерідко присутні стилістичні прийоми живопису і навіть друк відомих картин на тканині. Але недоцільно одразу вивчати сучасні тенденції моди, не зазирнувши в історію минулого століття.

- Зазвичай ми відкриваємо художні виставки, обговорюємо представлені картини, але цього разу вирішили вперше провести незвичайний творчий проект, – продовжила розмову арт-менеджер галереї “Євро-арт” Руслана КУЗИЧ. - Ініціатор проекту “Сюрреалізм і мода” Вікторія Кузьмич - експерт у галузі “фешн”, займається дизайном одягу, дуже багато знає з історії моди. Тому ми вирішили такі заходи зробити постійними. В подальшому планується ціла серія лекцій у галузі сучасної моди, на яких із присутніми можна буде обговорювати представлені теми. Розпочати серію лекцій з творчості Сальвадора Далі вирішили тому, що в нашій арт-кав’ярні є колекція літографій цього живописця.

Наступними тематичними проектами стануть історичні дослідження співпраці художників та модельєрів 40-х та 50-х років. Згодом стиліст Вікторія Кузьмич обіцяє звернути увагу слухачів власних проектів на сучасні тенденції в моді, навчити їх стильно одягатися, орієнтуватися в сучасних “брендах”, бути вишуканими та стильними.

“Реальність та буденність” Оксани Лобчук

Уже знана в мистецьких колах Рівного художниця молодої генерації Оксана Лобчук 23 травня представила глядачу третю персональну виставку картин “Реальність та буденність”, які чудово вписалися в інтер’єр клубного кафе “Євро-арт”. У серії, складеній із двох десятків картин, представлені клеванські пейзажі та натюрморти із фруктами й квітами.

Оксана Лобчук запрошує глядача до розмови про насолоду від простих речей, що оточують людину: незаймані польові квіти, серпанок вранішнього лісу, одинока дика груша чи яблука, що розсипалися в лузі. Колеги художниці відмічають, що усі її картини дуже схожі на саму авторку. Вони такі ж ліричні та вишукані. Художниця - кандидат у члени спілки художників України, бере активну участь у численних виставках.

У 2011 році Оксана Лобчук була ініціатором проведення мистецького проекту “Врятуємо замок Клеваня!”, в якому взяли участь художники-професіонали та митці-аматори - Микола Годун, Микола Пашковський та Олег Тищенко. Її роботи приваблюють колекціонерів і зберігаються в приватних збірках України, Росії, Польщі, Португалії, Ізраїлю.

- Ми не завжди помічаємо те, що нас оточує, – розповідає Оксана ЛОБЧУК. - Останнім часом навколо нас відбувається дуже багато не зовсім розумних речей, тому хочеться спокою та гармонії, що присутні на представлених картинах.

- З кожною новою виставкою та новою картиною Оксана Лобчук робить крок вперед, прогресує, – розповідає відомий рівненський художник Микола ГОДУН. - На представленій виставці немає жодної зайвої роботи, уся колекція, як одне ціле. Зараз Оксана здобуває мистецьку освіту в РДГУ, щоб незабаром поповнити ряди членів обласної спілки художників. Я б сказав, що в неї вже є свій почерк, стиль, який виділяє її як творчу особистість, як це зараз кажуть, Лобчук - це вже бренд.

29.05.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2014p. 
На головну сторінку